Sjøredningskorpset

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Redningssentralens Sjøredningskorps som ht til polder til på Fuglevik i Rygge, er nå rehabilitert. Etter interne konflikter i lokallaget ville ingen påta seg verv i styret. Planen er å opprette et nytt lokallag i Moss. Men Redningsskøyta Elisas er allerede flyttet til Stavanger.

Sjøredningskorpset i Moss består av en gruppe på ca. 30 frivillige som brukte redningsskøyta til å hjelpe mennesker i havsnød. Det dekker hele området fra Moss, Son, Drøbak, Drammen, Holmestrand, Åsgårdstrand, Hankø og Larkollen. Hele sjøredningskorpset er kurset i førstehjelp, i å bruke hjertestarter og sørge for egen sikkerhet. Tjenesten kan nås ved å ringe 120 - Tjøme radio. I 2020 flyttet "RS Elias" fra Kanalen i Moss til Fuglevik og kalles nå RSRK Fuglevik.

Vintern 2023 ble det interne problemer i korpset og flere viktige frivillige trakk seg ut. Men i løpet av vår og forsommer ble Sjøredningskorpset reetablert med noe mindre bemanning enn før. I mellomtiden ble redningsskøyta "Elias" overført til Horten, men ble om sommeren erstattet i Moss av "Horn Stayer". Sjøredningskorpsene redder flere liv og enda flere båter hvert eneste år. Korpset utfører oppdrag på forespørsel fra hovedredningssentralene, kystradiostasjonene, politiet og den lokale redningsskøyta. Redningsselskapet har også ansvaret for driften av Moss gjestehavn. Sjøredningskorpset i Moss ble opprettet i 2006. Det startet med 20 ildsjeler i Moss Motorbåtforening, nå er nærmere 100 frivillige personer involvert. I tillegg driver mossekorpset forebyggende arbeid for barn og unge.

I 2022 fikk Sjøredningskorpset en luftputebåt som skal ha Indre Oslofjord, Vansjø og innsjøer og vann i det sentrale Østlandsområdet som sitt operasjonsfelt. Luftbåten er veldig mobil og kan komme frem de fleste steder. Den passer godt til isredning på usikker is, vann og elver. Vansjø er full av skjær og har mye bevegelse i vannet.Kilder:

  • RSSK
  • Moss AvisEV