Speiderhuset

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Speiderhuset i Nesparken (rødt hus til venstre i bildet) ble tatt i bruk i 1970. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf

Speiderhuset i Moss, Nesparken 11 B. Dagens speiderhus ble tatt i bruk 5. september 1970. Før dette, fra 1946, benyttet speiderne den gamle tyskerbrakka i Fr. Nansens gate (Speiderbrakka). Huset i Nesparken var eiet av Stiftelsen Speidernes hus, men ble solgt til Moss kommune i 2018. Speiderne vil fortsatt ha møtevirksomehten sin i en del av huset. I sommermånedene fra 1965 og frem til 2013 var huset brukt som Vandrerhjem, senere og frem til 2018 som hostell.

Speiderhuset ble opprinnelig benyttet av speidergrupper og tilknyttede organisasjoner i Varna krets, i perioden september – mai. Nå er det møtelokaler for 8. Moss speidergruppe, for Gildene og Old Guides i Moss, samt til kursvirksomhet for Follo speiderkrets. Kommunens plan er å gjøre huset om til base for Ferieklubben, bruke det som overnattingssted for skoleklasser og til spesielle aktiviteter for barn. Kjelleren skal brukes til å lagre kommunens kanoer. Men speiderne skal fortsatt bruke deler av huset, den tidligere styrerboligen er bygget om til dette.


Kilder:

  • Svein Simensen
  • Finn Saugestad
  • Moss kommune / Moss AvisArtikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)