Nesparken

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Nesparken en 17. mai i 2008. Foto JK
Nesparken i nedre del av Vansjø ble åpnet i 1954. Her på flyfoto fra 2006. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf

Nesparken ble åpnet 16. mai 1954. Parken er sentrums store, grønne lunge med badeplasser, kanoutleie og fiskebrygge for funksjonshemmede.

Moss kommune kjøpte Neset i nedre Vansjø for kr. 200.000,- i 1949. Eier av Nesset den gangen var Fredrik Peterson, en bror av konsul Peterson. Parkområdet hadde blitt brukt til beiteområde og nøddyrking under krigen og sto igjen steinete med mye terreng. Det var skoleinspektør Oddgeir Hagen-Viskum og bygartner Karl Viggen som foreslo å gjøre Neset til friområde for innbyggerne i Moss. Rådmann Arne Magnussen grep ideen, og dette ble hans store sak på eldre dager.

I mai 1950 ble det utlyst en idékonkurranse hvor arkitekt Odd Østby sammen med landskapsarkitekt Morten Grindaker gikk av med seieren. Det var ikke mangel på ideér om hva parken skulle benyttes til. Alt fra konserter, dansegulv, lekeplass for barna til fornøyelsespark etter konseptet på Liseberg. Og ikke minst en svømmestadion. Ja selv en zoologisk hage ønsket rådmannen seg. Bortsette fra tivoli og den zoologiske hagen ble det aller meste gjennomført og Moss har i dag en flott bypark.

Arbeidet med å drenere området ble utført på dugnad av medlemmer i byens foreningsliv - spesielt mange fra sang-og musikkforeningene. På enkelte dager i 1952 stilte over 40 kvinner og menn til dugnad i parken. Den ble åpnet 16. mai 1954. Dagen etter ble 17. mai feiret der. Parkrestauranten kom i 1957 og et friluftsteater i 1964. I flere år var også Arnebakken en viktig del av Nesparken om vintrene. Mossehallen kom i 1970,og turbroen over Mosseelva ble bygget i 1995. Parkrestauranten forfalt i mange år, bl.a. fordi den var konstruert med delvis åpent tak. Den er nå totalrenovert som Rundhuset og kan leies av grupper og enkeltpersoner. I underetasjen holder Moss Kajakklubb til.

Amfiteatret i Nesparken har plass til 200-300 publikummere. Til "Spelet om Christian Frederik" ble det noen uker sommeren 2014 satt opp tribuner til drøye 600 personer.

Stranden i Nesparken er beæret med Blått flagg, som viser at den holder svært god internasjonal standard.


Se også: Mossehallen, Arnebakken, Næsset og Myra og Myra


Kilder:PE og EV