The Norwegian Lady

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
The Norwegian Lady på Sjøbadet. (2018) Foto JK.
The Norwegian Lady på Sjøbadet ser utover fjorden mot USA. (2018) Foto JK.
The Norwegian Lady blir av duket ved Rådhusbroen. (1962) Foto Ukjent.

The Norwegian Lady er en skulptur av billedhuggeren Ørnulf Bast, den står på stranden ved Sjøbadet. Hennes "tvillingsøster" står ved Atlanterhavskysten, på stranda i Virginia Beach, USA, som minne om et tragisk skipsforlis i 1891, og samtidig som et symbol på vennskap mellom de to søsterbyene.

Jubileumsfondet av 1920 til Moss Bys Forskjønnelse og Selskabet til Moss Bys Vel fikk støpt de to "ladyene" i bronse og skjenket en dublett av skulpturen til Moss by, og 22. september 1962 ble de to "ladyene" avduket samtidig i Virginia Beach og i Moss. I april 1991 ble The Norwegian Lady i Moss flyttet fra sin opprinnelige plass ved Rådhusbrua til Kanalparken, der hun nå står vendt mot sjøen og hilser sin søster i Virginia Beach. I 2016 ble Ørnulf Basts opprinnelige gipsutgave av ladyen plassert i inngangspartiet til Kirkeparken videregående skole, som sammen med Malakoff videregående skole har hatt elevutveksling med skoler i Virginia siden 1991. Hvert år i juni markeres vennskapet mellom Moss og Virginia Beach av den amerikanske ambassaden, Moss Gamle Guttemusikkorps, Moss kommune og Sjømannsforeningen med en tilstelning ved statuen i Moss.

Historien om «Dictator»

Barken «Dictator», som var hjemmehørende i Moss, var i mars 1891 på vei fra Pensacola, Florida, til England med tømmer. Kaptein Jørgen M. Jørgensen hadde et mannskap på 14, dessutten var hans hustru og deres fire år gamle sønn med om bord. Da de rundet sydkysten av Florida, møtte de en orkan som smadret to av livbåtene og slo dem overbord. Skipet sprang lekk, pumpene ble ødelagt, og det tok inn vann. Jørgensen besluttet da å søke havn. Men utenfor Virginia Beach traff barken en sandgrunne ca. 300 meter fra land om morgenen 27. mars.

Redningsmannskapene fra land forsøkte å redde dem som var ombord. Fru Jørgensen fikk en av skipets to livbøyer. Kaptein Jørgensen fikk den andre og surret sin lille sønn fast til brystet. Kapteinen skulle hjelpe sin hustru ned på flåten da en bråttsjø veltet den og slo Jørgensen vekk fra skipet. Han ble trukket under vann, og da han kom til overflaten, var sønnen vekk. I brenningene mistet han bevisstheten, men ble slynget opp på en sandbakke og funnet i live.

Ni av mannskapet ble reddet, i tillegg til kaptein Jørgensen. Fru Jørgensen og de av mannskapet som var igjen på vraket, ble skyllet overbord av de høye bølgene da skipet brakk helt sammen. Fru Jørgensen, sønnen Carl og fem av mannskapet omkom.

Dagen etter forliset ble den praktfulle gallionsfiguren fra «Dictator» funnet blant alt vrakgodset. Den ble plassert på stranden med ansiktet vendt mot sjøen, som et minnesmerke over forliset og de omkomne. Denne gallionsfiguren ble et kjent og kjært landemerke i Virginia Beach. I 62 år stod den der, til den i 1953 ble ødelagt av enda en orkan.

Innbyggerne i Virginia Beach glemte ikke sin "norske dame", og de ville reise en erstatning for gallionsfiguren. NRK-reporteren Erik Bye ble interessert i historien. I samarbeid med Moss bys ordfører, Emil Andersen, fikk han industribedrifter og rederier i Moss dermed skaffet de nødvendige penger til en ny gallionsfigur i bronse i Virginia Beach, laget av billedhuggeren Ørnulf Bast, og en kopi ble satt opp i båtens hjemby, Moss.


EV og J.L.