Varna skipreide

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Varna skipreide besto av dagens Moss kommune (inkludert Jeløy og Kambo og Rygge). En skipreide var en gammel ordning av frie menn, som skulle bygge, utruste, vedlikeholde og bemanne et leidangskip fullt proviantert for to eller tre måneder. Skippingbukta/KjellandsvikbuktaJeløy var orlogshavn for vikingskip.

Hele Norge var inndelt i 279 skipreider i 1279 under Magnus Lagabøte. Skipreide ble noe senere et nytt navn på administrative områder, herredene, som det het fra jernalderen. Skipreidene ble delt opp i fire kretser, såkalte fjerdinger. Her kunne det også avtales giftemål, løses konflikter og høres nytt fra andre kanter av landet. Fjerdinggårder i Vikingetiden var antagelig Dilling, Støtvig, Værne og Rør, senere kom Jeløy og området nordøst for Moss med. Skipreidene ble omdannet til tinglag rundt 1660 og ble til en administrativ inndeling.

Ifølge Snorre ble lovene utviklet og forbedret på midten av 900-tallet. Etter hvert utviklet skipreidetinget seg gradvis til det lokale finansielle og judisielle senteret, der lov og rett ble hevdet og skatt ble innbetalt.


Se også:


Kilder:

  • Moss Bys Historie, bind 1 (Moss 1984)
  • Arild Johnsen: Jeløyprosjektet 2017.
  • Boken Arvegull, Rygge kirkeArtikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)