Bekkevold, Amalie Sofie: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
mIngen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(3 mellomliggende sideversjoner av samme bruker vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
[[Fil: MBL_0121_Amalie_Sofie_Bekkevold.jpg|200px|thumb|right|'''Amalie Sofie Bekkevold''' malt av Carl Peter Lehmann i 1842. ''Fotokilde: Wikipedia'']]
[[Fil: MBL_0121_Amalie_Sofie_Bekkevold.jpg|200px|thumb|right|'''Amalie Sofie Bekkevold''' malt av Carl Peter Lehmann i 1842. ''Fotokilde: Wikipedia'']]


'''Amalie Sophie Bekkevold''' ( 1819 - 89 ) ble født i Moss og vokste opp i Konggaden ved Mossefossen . I begynnelsen av 1820 -årene tok hennes foreldre Gunhild Marie og Peter Svendsen Bekkevold med seg sine åtte barn og flyttet til Christiania , der den tidligere skipperen Peter Bekkevold åpner skjenkestue i Skippergaden 3 ( i dag Grei cafe).  
'''Amalie Sofie Bekkevold''' (1819-89) ble født i Moss og vokste opp i [[Konggaden]] ved [[Mossefossen]]. I begynnelsen av 1820-årene tok hennes foreldre Gunhild Marie og Peter Svendsen Bekkevold med seg sine åtte barn og flyttet til Christiania, der den tidligere skipperen Peter Bekkevold åpner skjenkestue i Skippergaden 3 (i dag Grei cafe).  


Det var der den unge studenten Henrik Wergeland traff henne, han ble stamgjest og satt etter sigende sammen med sjøfolk og fiskere og skrev romantiske dikt til henne. Faren var visstnok skeptisk, han visste godt hvem Wergeland var og likte ikke hans livsførsel, dessuten tilhørte han en annen samfunnsklasse. Henrik Wergelands mormor og morfar, Jacobine f. Chrystie og Henrik Arnold Thaulow var begge født og oppvokst i Moss, og Henrik og hans søster Camilla (gift Collett) var ofte på besøk hos sin tremenning David Chrystie sen. og hans kone Sophie i deres hus, (det nåværende Galleri Henrik Gerner / Cafe Brandstrup) og i sommervillaen på Refsnes. Mange av diktene Henrik skrev til Amalie regnes fortsatt som noe av den vakreste kjærlighetslyrikk som er skrevet på norsk.  
Det var der den unge studenten Henrik Wergeland traff henne, han ble stamgjest og satt etter sigende sammen med sjøfolk og fiskere og skrev romantiske dikt til henne. Faren var visstnok skeptisk, han visste godt hvem Wergeland var og likte ikke hans livsførsel, dessuten tilhørte han en annen samfunnsklasse. Henrik Wergelands mormor og morfar, Jacobine f. Chrystie og Henrik Arnold Thaulow var begge født og oppvokst i Moss, og Henrik og hans søster Camilla (gift Collett) var ofte på besøk hos sin tremenning David Chrystie sr og hans kone Sophie i deres hus, (det nåværende [[Galleri Henrik Gerner]] / Cafe Brandstrup) og i sommervillaen på Refsnes. Mange av diktene Henrik skrev til Amalie regnes fortsatt som noe av den vakreste kjærlighetslyrikk som er skrevet på norsk.  


Etter hvert fikk begge sine foreldres samtykke, og de forlovet seg 5.august 1838, da Amalie var 19 år og Henrik var 30. Hennes svigerinne Camilla Collett skrev om Amalie   " Hun har naturligvis ingen dannelse, men erstatter den ved en naturlig god Forstand og Aandslivlighet og ved et aldeles unbefanget Væsen". Men Henriks søster skrev også " hun har en Vennlghet og Varme som mangler saa aldeles i vor Familie ". Den 27. april 1839 ble de viet på Eidsvold av prost Nicolai Wergeland. De flyttet først til et hus i Damstredet 1, som fortsatt står, men 17. mai 1841, da Wergeland var blitt riksarkivar, flyttet de inn i sin nybygde villa, Grotten ved Slottsparken.  
Etter hvert fikk begge sine foreldres samtykke, og de forlovet seg 5. august 1838 da Amalie var 19 år og Henrik var 30. Hennes svigerinne Camilla Collett skrev om Amalie at «''Hun har naturligvis ingen dannelse, men erstatter den ved en naturlig god Forstand og Aandslivlighet og ved et aldeles unbefanget Væsen''». Men Henriks søster skrev også «''hun har en Vennlighet og Varme som mangler saa aldeles i vor Familie''». Den 27. april 1839 ble de viet på Eidsvold av prost Nicolai Wergeland. De flyttet først til et hus i Damstredet 1, som fortsatt står, men 17. mai 1841, da Wergeland var blitt riksarkivar, flyttet de inn i sin nybygde villa, Grotten, ved Slottsparken.  


Henrik Wergeland sørget for at Amalies lillebror Frederik Bekkevold (1830-1911 ) fikk ta artium og utdannelse som fransklærer og sanger.   Ekteparet Wergeland fikk ingen barn. Av økonomiske grunner måtte de selge Grotten vineren 1845, og det var i "Hjerterum" i Pilestredet at Henrik Wergeland døde i 1845 og Amalie ble enke, 26 år gammel. Året etter giftet Amalie Sophie seg med pastor Nils Andreas Biørn, som hadde forrettet i H.W.s begravelse. De fikk flere barn. Slektsnavnet Bekkevold er fortsatt vanlig i Moss.                                                                                                                                    
Henrik Wergeland sørget for at Amalies lillebror Frederik Bekkevold (1830-1911) fikk ta artium og utdannelse som fransklærer og sanger. Ekteparet Wergeland fikk ingen barn. Av økonomiske grunner måtte de selge Grotten vinteren 1845, og det var i «Hjerterum» i Pilestredet at Henrik Wergeland døde i 1845 og Amalie ble enke, 26 år gammel. Året etter giftet Amalie Sofie seg med pastor Nils Andreas Biørn, som hadde forrettet i Henrik Wergelands begravelse. De fikk flere barn. Slektsnavnet Bekkevold er fortsatt vanlig i Moss.


'''Kilder;'''  Johannessen / Onsaker; Mossekvinner , 1996 , Store Norske Leksikon og Wikipedia-artikkelen om A.S.B. 


''J.L.'' og PE .
 
'''Kilder:'''
* ''Mossekvinner'' av Johannessen/Onsaker (1996)
* [http://no.wikipedia.org/wiki/Amalie_Sofie_Bekkevold Wikipedia]
* [http://snl.no/Amalie_Sofie_Bekkevold Store Norske Leksikon]
 
 
 
----
Artikkelen er skrevet av: [[Edfeldt, Per|Per Edfeldt]] ([[PE]]) og Jørgen Ludvigsen ([[JL]])
 
[[Kategori: Personer]]

Siste sideversjon per 27. apr. 2014 kl. 21:49

Amalie Sofie Bekkevold malt av Carl Peter Lehmann i 1842. Fotokilde: Wikipedia

Amalie Sofie Bekkevold (1819-89) ble født i Moss og vokste opp i Konggaden ved Mossefossen. I begynnelsen av 1820-årene tok hennes foreldre Gunhild Marie og Peter Svendsen Bekkevold med seg sine åtte barn og flyttet til Christiania, der den tidligere skipperen Peter Bekkevold åpner skjenkestue i Skippergaden 3 (i dag Grei cafe).

Det var der den unge studenten Henrik Wergeland traff henne, han ble stamgjest og satt etter sigende sammen med sjøfolk og fiskere og skrev romantiske dikt til henne. Faren var visstnok skeptisk, han visste godt hvem Wergeland var og likte ikke hans livsførsel, dessuten tilhørte han en annen samfunnsklasse. Henrik Wergelands mormor og morfar, Jacobine f. Chrystie og Henrik Arnold Thaulow var begge født og oppvokst i Moss, og Henrik og hans søster Camilla (gift Collett) var ofte på besøk hos sin tremenning David Chrystie sr og hans kone Sophie i deres hus, (det nåværende Galleri Henrik Gerner / Cafe Brandstrup) og i sommervillaen på Refsnes. Mange av diktene Henrik skrev til Amalie regnes fortsatt som noe av den vakreste kjærlighetslyrikk som er skrevet på norsk.

Etter hvert fikk begge sine foreldres samtykke, og de forlovet seg 5. august 1838 da Amalie var 19 år og Henrik var 30. Hennes svigerinne Camilla Collett skrev om Amalie at «Hun har naturligvis ingen dannelse, men erstatter den ved en naturlig god Forstand og Aandslivlighet og ved et aldeles unbefanget Væsen». Men Henriks søster skrev også «hun har en Vennlighet og Varme som mangler saa aldeles i vor Familie». Den 27. april 1839 ble de viet på Eidsvold av prost Nicolai Wergeland. De flyttet først til et hus i Damstredet 1, som fortsatt står, men 17. mai 1841, da Wergeland var blitt riksarkivar, flyttet de inn i sin nybygde villa, Grotten, ved Slottsparken.

Henrik Wergeland sørget for at Amalies lillebror Frederik Bekkevold (1830-1911) fikk ta artium og utdannelse som fransklærer og sanger. Ekteparet Wergeland fikk ingen barn. Av økonomiske grunner måtte de selge Grotten vinteren 1845, og det var i «Hjerterum» i Pilestredet at Henrik Wergeland døde i 1845 og Amalie ble enke, 26 år gammel. Året etter giftet Amalie Sofie seg med pastor Nils Andreas Biørn, som hadde forrettet i Henrik Wergelands begravelse. De fikk flere barn. Slektsnavnet Bekkevold er fortsatt vanlig i Moss.


Kilder:



Artikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE) og Jørgen Ludvigsen (JL)