Anker, Bernt: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(2 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 3: Linje 3:
Bernt Anker giftet seg med den rike enken Mathea Collett i 1862 og ble tatt opp i adelsstanden i 1778.
Bernt Anker giftet seg med den rike enken Mathea Collett i 1862 og ble tatt opp i adelsstanden i 1778.


Han bodde periodevis selv i hovedbygningen på Verket, den senere [[Konventionsgården]], særlig om sommeren. Men den daglige drift av Jernverket var overlatt til hans forvalter, Lars Semb. Til daglig bodde Anker på sine eiendommer, Frogner Hovedgård og Paleet i Christiania, som ved hans død som barnløs enkemann ble testamentert til Staten som kongebolig.
Han bodde periodevis selv i hovedbygningen på Verket, den senere [[Konventionsgården]], særlig om sommeren. Men den daglige drift av Jernverket var overlatt til hans forvalter, [[Semb, Lars|Lars Semb]]. Til daglig bodde Anker på sine eiendommer, Frogner Hovedgård og Paleet i Christiania, som ved hans død som barnløs enkemann ble testamentert til Staten som kongebolig.


Bernt Anker var meget kulturinteressert og skrev og oppførte skuespill for sine gjester fra Christiania under sine store fester på Verket. Han fikk også anlagt den store, vakre alleen på vestsiden av verksboligene, der han kunne imponere sine gjester med vannkaskader som kunne skrues av og på.
Bernt Anker var meget kulturinteressert og skrev og oppførte skuespill for sine gjester fra Christiania under sine store fester på Verket. Han fikk også anlagt den store, vakre alleen på vestsiden av verksboligene, der han kunne imponere sine gjester med vannkaskader som kunne skrues av og på. Hans fetter, [[Carsten Anker]], fikk en gate oppkalt etter seg på Melløs allerede i 1947.


I 2018 ble Bernt Ankers vei opprettet inne på det gamle fabrikkområdet til Moss jernverk / M. Peterson & Sønn.


Kilder:
'''Kilder:'''
* Moss Bys Historie , bind 2 (N.J.Ringdal 1989)
*''[[Moss Bys Historie bind 1-3|Moss Bys Historie]]'', bind 2 (Moss 1989)
* Wikipedia-artikkelen om Bernt Anker.
* Wikipedia-artikkelen om [http://no.wikipedia.org/wiki/Bernt_Anker Bernt Anker].




Artikkelen er skrevet av Jørgen Ludvigsen (''J.L''.)
 
----
Artikkelen er skrevet av: Jørgen Ludvigsen ([[JL]])
 


[[Kategori: Personer]]
[[Kategori: Personer]]

Siste sideversjon per 18. nov. 2021 kl. 12:20

Bernt Anker (1746-1805) var eneeier av Moss Jernverk i perioden 1784-1805, etter å ha løst ut sin kompanjong Morten Wærn og sin bror Jess Anker. Han eide også Eidsvold Verk og Hakadal Verk og var Norges største trelasthandler og rikeste mann i sin samtid. Han eide 136 priviligerte sagbruk over hele Østlandet, han eide også flere skip og eksporterte trelast fra Christiania, Fredrikstad og Moss parallelt.

Bernt Anker giftet seg med den rike enken Mathea Collett i 1862 og ble tatt opp i adelsstanden i 1778.

Han bodde periodevis selv i hovedbygningen på Verket, den senere Konventionsgården, særlig om sommeren. Men den daglige drift av Jernverket var overlatt til hans forvalter, Lars Semb. Til daglig bodde Anker på sine eiendommer, Frogner Hovedgård og Paleet i Christiania, som ved hans død som barnløs enkemann ble testamentert til Staten som kongebolig.

Bernt Anker var meget kulturinteressert og skrev og oppførte skuespill for sine gjester fra Christiania under sine store fester på Verket. Han fikk også anlagt den store, vakre alleen på vestsiden av verksboligene, der han kunne imponere sine gjester med vannkaskader som kunne skrues av og på. Hans fetter, Carsten Anker, fikk en gate oppkalt etter seg på Melløs allerede i 1947.

I 2018 ble Bernt Ankers vei opprettet inne på det gamle fabrikkområdet til Moss jernverk / M. Peterson & Sønn.

Kilder:



Artikkelen er skrevet av: Jørgen Ludvigsen (JL)