Nyquistbyen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(4 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Nyquistbyen''', er området rundt midtre del av [[Værlegata]] i Moss. Ble utparsellert til boligtomter fra 1870-årene. I 1999 ble området omregulert til jernbaneformål. I 2003 kjøpte Moss kommune 20 eiendommer for 36 millioner kroner for å forberede byggingen av ny jernbanestasjon. Meningen var at Jernbaneverket skulle innløse eiendommene når den planlagte nye stasjonen skal realiseres. Det vil tidlligst skje fra 2018. I mellomtiden har kommunen brukt husene til sosialboliger. Se også [[Nyquists gate]]
[[Fil:Værle gt IMG 2064.jpg|miniatyr|Nyquistbyen med et parti fra Værlegata. (2018) Foto [[JK]].]]
[[Fil:Værle gt IMG 2058.jpg|miniatyr|Nyquistbyen - et parti fra Værlegata. (2018) Foto [[JK]].]]
'''Nyquistbyen''', er området rundt midtre del av [[Værlegata]] i Moss. Navnet ble brukt etter eieren, Johan Kjertner Nyquist (1839 - 1930). Området, som en gang var byens vakreste hage, ble utparsellert til boligtomter fra 1870-årene. Værlebakkløkken, som området mellom Værlegata og Høienhaldgata het opprinnelig, ble bygget ut på 1880-90-tallet, med den nye jernbanen som nærmeste nabo.


'''Kilde:'''  
I 1999 ble området omregulert til jernbaneformål. I 2003 kjøpte Moss kommune 20 eiendommer for 36 millioner kroner for å forberede byggingen av ny jernbanestasjon. Før dette ble realisert, brukte kommunen husene som sosialboliger. I 2018 innløste Jernbaneverket både de private og de kommunale eiendommene som måtte rives for å få plass til den nye stasjonen og dobbeltsporet, og i 2019 ble 120 hus i området revet. Da bystyret vedtok en verneplan for Moss i 1980, sto Nyquistbyen nederst på forslagslisten, men ble ikke tatt med i den endelige verneplanen. [[Nyquistgården]] derimot, ble vernet.
 
Husene som måtte fjernes lå i [[Jernbanegata]], [[Nyquists gate,]] [[Øvre tverrgate]], [[Nedre Tverrgate]] og [[Fjordveien]].
 
 
Se også [[Nyquists gate]]
 
'''Kilder:'''
* Moss Avis
* Moss Avis
* Byantikvar Berit Kolden
* Alf Herland: ''Gatenavn i Moss''
* Alf Herland: ''Gatenavn i Moss''
* Tidl. byarkitekt Nils Ellefsen
---------
---------


Skrevet av Elisabeth Vogt ([[EV]])
[[EV]]


[[Kategori: Steder]]
[[Kategori: Steder]]

Siste sideversjon per 4. mai 2021 kl. 12:07

Nyquistbyen med et parti fra Værlegata. (2018) Foto JK.
Nyquistbyen - et parti fra Værlegata. (2018) Foto JK.

Nyquistbyen, er området rundt midtre del av Værlegata i Moss. Navnet ble brukt etter eieren, Johan Kjertner Nyquist (1839 - 1930). Området, som en gang var byens vakreste hage, ble utparsellert til boligtomter fra 1870-årene. Værlebakkløkken, som området mellom Værlegata og Høienhaldgata het opprinnelig, ble bygget ut på 1880-90-tallet, med den nye jernbanen som nærmeste nabo.

I 1999 ble området omregulert til jernbaneformål. I 2003 kjøpte Moss kommune 20 eiendommer for 36 millioner kroner for å forberede byggingen av ny jernbanestasjon. Før dette ble realisert, brukte kommunen husene som sosialboliger. I 2018 innløste Jernbaneverket både de private og de kommunale eiendommene som måtte rives for å få plass til den nye stasjonen og dobbeltsporet, og i 2019 ble 120 hus i området revet. Da bystyret vedtok en verneplan for Moss i 1980, sto Nyquistbyen nederst på forslagslisten, men ble ikke tatt med i den endelige verneplanen. Nyquistgården derimot, ble vernet.

Husene som måtte fjernes lå i Jernbanegata, Nyquists gate, Øvre tverrgate, Nedre Tverrgate og Fjordveien.


Se også Nyquists gate

Kilder:

  • Moss Avis
  • Byantikvar Berit Kolden
  • Alf Herland: Gatenavn i Moss
  • Tidl. byarkitekt Nils Ellefsen

EV