Felleskjøpet Agri Sa avd Kambo: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Ny side: I 1914 ble det store anlegget på Sørenga i Oslo bygd og året etter i 1915 ble grunnlaget lagt for et annet sentralt anlegg i Felleskjøpet. Etter to ekstraordinære årsmøter ble det e…
 
Ingen redigeringsforklaring
 
(27 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:MBL_0197_Felleskjøpet_Kambo.png|200px|thumb|right|'''Felleskjøpet Agri''' på flyfoto fra 2003. ''Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf'']]


I 1914 ble det store anlegget på Sørenga i Oslo bygd og året etter i 1915 ble grunnlaget lagt for et annet sentralt anlegg i Felleskjøpet. Etter to ekstraordinære årsmøter ble det enstemmig vedtatt å kjøpe en 25 dekar stor tomt på Kambo. Der skulle det reises kornmølle og silo.
[[Fil:MBL_0196_Felleskjøpet.png|200px|thumb|right|'''Kambo mølle''' slik Felleskjøpets anlegg så ut i 1919. ''Postkortfoto / fotograf Carl Normann'']]


Området ble utvidet i flere omganger, det ble også kjøpt tomt av I. Wanckel i 1917.


Kambo har vært hjørnesteinen i Felleskjøpet helt siden den første tomta ble kjøpt i 1915. Det store anlegget fikk en strategisk plass i Mossesundet.
'''Felleskjøpet Agri''', avd. [[Kambo]], [[Møllebakken]] 50. Felleskjøpet eies av 44.000 bønder og leverer alt av produksjon og utstyr til landbruket i hele landet. Felleskjøpet på Kambo har vært hjørnesteinen i Felleskjøpet helt siden den første tomta ble kjøpt i 1915, hvor det ble bygget kornmølle og silo som var ferdig i 1916. Det store anlegget fikk en strategisk plass i [[Mossesundet]],


9 mai 1928 brant store deler av anlegget på Kambo ned. Det ble holdt et ekstraordinært årsmøte ved branntomta halvannen mnd. etter brannen, og gjenreisingen kom raskt i gang. Året etter ble de nye  lagerbygningene tatt i bruk.
Felleskjøpet var først en kombinert mølle for matmel og dyrefor. Matmøllen ble nedlagt i 1928, og siden har bedriften konsentrert seg om produksjon av kraftforblandinger til alle slags dyr. Området ble utvidet i flere omganger og er i dag Felleskjøpets største industrianlegg med korn, kraftfôr og gjødsel.


Kornsiloen på Kambo var Felleskjøpets eneste til 1950 og all maling av korn og kraftfor ble gjort der.
9. mai 1928 brant store deler av anlegget på Kambo ned. Men gjenreisingen kom raskt i gang, og året etter ble de nye lagerbygningene tatt i bruk.
Kornsiloen på Kambo var Felleskjøpets eneste til 1950, og all maling av korn og kraftfor ble gjort der.


21 juni 1976 smalt det skikkelig i maskintårnet i storsiloen på Kambo. Antenning av støv førte til eksplosjon men ingen mennesker kom til skade.
21. juni 1976 smalt det skikkelig i maskintårnet i storsiloen på Kambo. Antenning av støv førte til eksplosjon, men ingen mennesker kom til skade. Felleskjøpet overtok Rygge mølle i 1963.


Kambo er Felleskjøpets største industrianlegg. I tillegg leier analyseselskapet [[Eurofins, avd Moss]] lokaler i Felleskjøpet.
Felleskjøpet produserer kraftfôr, tar imot produsert korn og transittkorn og gjødsel.
Ved Felleskjøpets kai i [[Mossesundet]] er det totalt 150 båtanløp i året. I 2016 ble anlegget utvidet med et nytt produksjonsanlegg med en kapasitet på 300.000 tonn med kraftfôr.


Litt fra i dag :


Kambo er Felleskjøpet sitt  største industrianlegg i dag og vi er ca. 65 ansatte, vi er også det første anlegget i Felleskjøpet som har kvinnelig fabrikksjef ansatt i 2010.


Eurofins er våre leietagere som tar analyser av alle slag, de  er ca. 130 ansatte.
'''Kilder:'''
* Gro Berglie
* [[Landstad, M. B|M.B. Landstad]]


I 2011 produserte vi  135’ tonn kraftfôr.


Kornmottaket tok imot 60’ tonn med produsent korn og 150’ tonn transittkorn.
----
Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt ([[EV]])


Gjødsel avd. tar imot ca 180’ tonn gjødsel. Her har vi installert en storsekk robot som pakker 250 stk. storsekk pr. time à 600kg.
[[Kategori: Bedrifter]]
 
[[Kategori: Industri]]
Vi har totalt 150 båtanløp i året.
 
I perioden 2011-2014 investeres det for 170 mill NOK, dette gjør at vi dobler utlastningskapasiteten og ferdigvare seller. Samt bygging av en topp moderne og effektiv produksjonslinje.
 
Investeringen er historisk i Felleskjøpet Agri. Det har aldri vært investert for slike summer i et eksisterende anlegg.

Siste sideversjon per 12. sep. 2019 kl. 06:45

Felleskjøpet Agri på flyfoto fra 2003. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf
Kambo mølle slik Felleskjøpets anlegg så ut i 1919. Postkortfoto / fotograf Carl Normann


Felleskjøpet Agri, avd. Kambo, Møllebakken 50. Felleskjøpet eies av 44.000 bønder og leverer alt av produksjon og utstyr til landbruket i hele landet. Felleskjøpet på Kambo har vært hjørnesteinen i Felleskjøpet helt siden den første tomta ble kjøpt i 1915, hvor det ble bygget kornmølle og silo som var ferdig i 1916. Det store anlegget fikk en strategisk plass i Mossesundet,

Felleskjøpet var først en kombinert mølle for matmel og dyrefor. Matmøllen ble nedlagt i 1928, og siden har bedriften konsentrert seg om produksjon av kraftforblandinger til alle slags dyr. Området ble utvidet i flere omganger og er i dag Felleskjøpets største industrianlegg med korn, kraftfôr og gjødsel.

9. mai 1928 brant store deler av anlegget på Kambo ned. Men gjenreisingen kom raskt i gang, og året etter ble de nye lagerbygningene tatt i bruk. Kornsiloen på Kambo var Felleskjøpets eneste til 1950, og all maling av korn og kraftfor ble gjort der.

21. juni 1976 smalt det skikkelig i maskintårnet i storsiloen på Kambo. Antenning av støv førte til eksplosjon, men ingen mennesker kom til skade. Felleskjøpet overtok Rygge mølle i 1963.

Kambo er Felleskjøpets største industrianlegg. I tillegg leier analyseselskapet Eurofins, avd Moss lokaler i Felleskjøpet. Felleskjøpet produserer kraftfôr, tar imot produsert korn og transittkorn og gjødsel. Ved Felleskjøpets kai i Mossesundet er det totalt 150 båtanløp i året. I 2016 ble anlegget utvidet med et nytt produksjonsanlegg med en kapasitet på 300.000 tonn med kraftfôr.


Kilder:



Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)