Moss Seilforening: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
JK (diskusjon | bidrag)
Ingen redigeringsforklaring
 
(11 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Moss Seilforening''' stiftet første gang i 1882. I løpet av de neste nærmere 40 år ble det arrangert flere store landsregattaer med Værla som start og innkomstområde. Men i begynnelsen av 1920 ser foreningen ut til, stille og rolig, å opphøre.
[[Fil:Seilforeningen IMG 3734.jpg|miniatyr|'''Moss Seilforening''' sitt klubbhus ved Sjøly båthavn. ''(2017) Foto [[JK]].'']]
Det er først i 1960 som nåværende Moss Seilforening blir stiftet etter initiativ av Leiv Helly Hansen, Anton L. Zeiner, Per Lundsrud og Fredrik Bolin.
'''Moss Seilforening''' ble stiftet første gang i 1882. I løpet av de neste nærmere 40 år ble det arrangert flere store landsregattaer, med [[Værlebukta]] som start og innkomstområde. Men i begynnelsen av 1920-årene stilnet aktiviteten.  
I det første 10-året var all jolleaktivitet på Vansjø ved Nesparken, mens de større båtene hadde sin aktivitet på Værla.  
I 1960 ble nåværende Moss Seilforening stiftet etter initiativ av Leiv Helly Hansen, Anton L. Zeiner, Per Lundsrud og [[Bolin, Fredrik Th.|Fredrik Th. Bolin]]. I 2019 har seilforeningen rundt 650 medlemmer.  
Fra 1973 fikk seilforeningen leie et hus av Moss Kommune på Tronvik til jolleaktivitetene, mens de større båtene brukte Fiske båthavn som sitt utgangspunkt for regattaene på Værla.  
[[Søly Båthavn]] ble innviet 18. mai 1981 med 200 båtplasser, men allerede i juni 1984 ble havnen utvidet med molo også mot nord og 120 nye båtplasser. 
Med 320 båter i den nye havnen og klubbhus på Tronvik, Eget klubbhus på Søly ble innviet 19. august 1988.
I 1993 ble alle aktivitetene samlet på Søly. Et eget servicebygg ble også reist med hjelp av stor dugnadsinnsats og innviet ved foreningens tradisjonelle sesongåpning 1. mai 2001.


P.g.a. endringer av båtstørrelser har Søly båthavn i dag 310 båtplasser til disposisjon.
I det første tiåret var all jolleaktivitet på Vansjø ved [[Nesparken]], mens de større båtene holdt til på Værla.  
Totalt antall medlemmer i Moss Seilforening er i dag 750.
Fra 1973 fikk seilforeningen leie et hus av Moss Kommune på [[Tronvik]] til jolleaktivitetene, mens de større båtene brukte [[Fiske Båthavn]] som sitt utgangspunkt for regattaene.  


Av idrettslige aktiviteter kan nevnes:
[[Søly båthavn]] ble innviet 18. mai 1981 med 200 båtplasser, men allerede tre år senere ble havnen utvidet med molo mot nord og 120 nye båtplasser.
Jollegruppen (Ungdomsavdelingen) har treninger hver tirsdag og torsdag. I tillegg deltar de på regattaer både i inn- og utland. Videre arrangeres det nybegynnerkurs (Jungmannskurs) og Sommerskole, i samarbeid med Moss Kommune, for barn i Søly.
Seilforeningens eget klubbhus på Søly ble innviet 19. august 1988.
Tur- og havseiler gruppen arrangerer onsdags regattaer lokalt (Navigare Cup) og den årlige Ray Marine Race.
I 1993 ble alle aktivitetene samlet på Søly. Et eget servicebygg ble også reist med hjelp av stor dugnadsinnsats og innviet 1. mai 2001.
Som forening arrangeres det nesten hvert år et norgesmesterskap av ulik båttype, samt med jevne mellomrom også internasjonale mesterskap.
P.g.a. flere større båter har Søly båthavn i dag 310 båtplasser til disposisjon.
Moss Seilforening bidrar m.a.o. meget sterkt til å synliggjøre nasjonal og internasjonal seilsport her i Moss.
 
'''Idrettslige aktiviteter:'''
* Jollegruppen trener hver tirsdag og torsdag
* I tillegg deltar de på regattaer både i inn-og utland
* I samarbeid med Moss Kommune arrangeres det nybegynnerkurs og sommerskole for barn
* Tur- og havseilergruppen arrangerer onsdagsregattaer lokalt og den årlige Ray Marine Race.  
 
Foreningen arrangerer nesten hvert år et norgesmesterskap for ulike båttyper, samt med jevne mellomrom også internasjonale mesterskap.
Klubben samarbeider også med flere om andre aktiviteter: 2020 vil foreningen være med i en vannsportfestival i forbindelse med byens 300 års jubileum. Seilforeningen stiller også med 20 optimistjoller med malte seil. Det hele skal filmes i et kunstprosjekt som skal vises på Momentum-biennalen.
 
 
 
'''Kilde:'''
* Runar Thøgersen
 
 
----
Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt ([[EV]])
 
[[Kategori: Foreninger/klubber]]

Siste sideversjon per 27. sep. 2020 kl. 12:37

Moss Seilforening sitt klubbhus ved Sjøly båthavn. (2017) Foto JK.

Moss Seilforening ble stiftet første gang i 1882. I løpet av de neste nærmere 40 år ble det arrangert flere store landsregattaer, med Værlebukta som start og innkomstområde. Men i begynnelsen av 1920-årene stilnet aktiviteten. I 1960 ble nåværende Moss Seilforening stiftet etter initiativ av Leiv Helly Hansen, Anton L. Zeiner, Per Lundsrud og Fredrik Th. Bolin. I 2019 har seilforeningen rundt 650 medlemmer.

I det første tiåret var all jolleaktivitet på Vansjø ved Nesparken, mens de større båtene holdt til på Værla. Fra 1973 fikk seilforeningen leie et hus av Moss Kommune på Tronvik til jolleaktivitetene, mens de større båtene brukte Fiske Båthavn som sitt utgangspunkt for regattaene.

Søly båthavn ble innviet 18. mai 1981 med 200 båtplasser, men allerede tre år senere ble havnen utvidet med molo mot nord og 120 nye båtplasser. Seilforeningens eget klubbhus på Søly ble innviet 19. august 1988. I 1993 ble alle aktivitetene samlet på Søly. Et eget servicebygg ble også reist med hjelp av stor dugnadsinnsats og innviet 1. mai 2001. P.g.a. flere større båter har Søly båthavn i dag 310 båtplasser til disposisjon.

Idrettslige aktiviteter:

  • Jollegruppen trener hver tirsdag og torsdag
  • I tillegg deltar de på regattaer både i inn-og utland
  • I samarbeid med Moss Kommune arrangeres det nybegynnerkurs og sommerskole for barn
  • Tur- og havseilergruppen arrangerer onsdagsregattaer lokalt og den årlige Ray Marine Race.

Foreningen arrangerer nesten hvert år et norgesmesterskap for ulike båttyper, samt med jevne mellomrom også internasjonale mesterskap.

Klubben samarbeider også med flere om andre aktiviteter: 2020 vil foreningen være med i en vannsportfestival i forbindelse med byens 300 års jubileum. Seilforeningen stiller også med 20 optimistjoller med malte seil. Det hele skal filmes i et kunstprosjekt som skal vises på Momentum-biennalen.


Kilde:

  • Runar Thøgersen



Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)