Rødsåsen naturreservat: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''Rødsåsen naturreservat''' ligger innenfor Søndre Jeløy landskapsvernområde i dets sydvestre del, vest for Alby. Toppen er 70 m over havet. Utsiktspunktet på Rødsåsen ligger 70 meter over havet. Området er på 318 dekar og ble besluttet vernet i 2002. Formålet med vedtaket var å verne et interessant barskogområde og samtidig sikre et eksponert beliggende utsiktspunkt ved Oslofjorden. Turen til Røedsåsen starter ved [[Alby gård]] og følger merket kyststi ned hovedstien mot Bredebukt, men du tar raskt av fra denne og følger skogstien som er merket til Røedsåsen. Etter vandring gjennom skogen kommer du fram til en åpen slette i skogen før du går inn i Røedsåsen barskogreservat hvor det vokser gammel barskog. Etter en kort oppstigning er du oppe på Røedsåsen hvor det er praktfull utsikt utover Oslofjorden til bl.annet Gullholmen Fyr. Ned fra Røedsåsen kan man følge stien gjennom barskog, engslette og langs steinmurer fram til Røed gård. Og ta veien tilbake til Alby.
'''Rødsåsen naturreservat''' ligger innenfor Søndre Jeløy landskapsvernområde i dets sydvestre del, vest for Alby. Her var det bosetting allerede i eldre steinalder. Utsiktspunktet på Rødsåsen ligger 70 meter over havet. Området er på 318 dekar og ble besluttet vernet i 2002. Formålet med vedtaket var å verne et interessant barskogområde og samtidig sikre et eksponert beliggende utsiktspunkt ved Oslofjorden. Turen til Rødsåsen starter ved [[Alby gård]] og følger merket kyststi ned hovedstien mot Bredebukt. Ta raskt av fra denne og følg skogstien som er merket til Rødsåsen. På toppen er det praktfull utsikt utover Oslofjorden og [[Gullholmen Fyr]].
 
Rødsåsen var et vetested i 1600-1700-årene. Rester av murer tyder på at åsen en gang har vært en befestet bygdeborg. Fremdeles finnes det rester etter bosetting, den eldste fra eldre steinalder.
Rødsåsen var et vetested i 1600-1700-årene. Rester av murer tyder på at åsen en gang har vært en befestet bygdeborg.
I lia sør for Rødsåsen ligger et fossilt kulturlandskap med hustufter, rydningsrøyser og gjenlagte åkre. Området er så å si sammenhengende helt ned til bukten.
 
Områdets størrelse og antallet tufter gjør det mulig at det var en ødegård her som i senere tid ble utlagt til husmannsplasser.
 


----
----
Artikkelen er skrevet av: Egil Lund ([[EL]])
Artikkelen er skrevet av: Egil Lund ([[EL]])og ''EV''


'''Kilde:''' Moss Bys historie I og fylkesarkeolog Frans-Arne Stylegar
Denne siden er sist redigert av [[Bruker:EV|EV]] 21. mar 2012 kl. 10:40 (UTC)
Denne siden er sist redigert av [[Bruker:EV|EV]] 21. mar 2012 kl. 10:40 (UTC)


[[Kategori: Steder]]
[[Kategori: Steder]]

Sideversjonen fra 16. feb. 2014 kl. 10:27

Rødsåsen naturreservat ligger innenfor Søndre Jeløy landskapsvernområde i dets sydvestre del, vest for Alby. Her var det bosetting allerede i eldre steinalder. Utsiktspunktet på Rødsåsen ligger 70 meter over havet. Området er på 318 dekar og ble besluttet vernet i 2002. Formålet med vedtaket var å verne et interessant barskogområde og samtidig sikre et eksponert beliggende utsiktspunkt ved Oslofjorden. Turen til Rødsåsen starter ved Alby gård og følger merket kyststi ned hovedstien mot Bredebukt. Ta raskt av fra denne og følg skogstien som er merket til Rødsåsen. På toppen er det praktfull utsikt utover Oslofjorden og Gullholmen Fyr. Rødsåsen var et vetested i 1600-1700-årene. Rester av murer tyder på at åsen en gang har vært en befestet bygdeborg. Fremdeles finnes det rester etter bosetting, den eldste fra eldre steinalder. I lia sør for Rødsåsen ligger et fossilt kulturlandskap med hustufter, rydningsrøyser og gjenlagte åkre. Området er så å si sammenhengende helt ned til bukten. Områdets størrelse og antallet tufter gjør det mulig at det var en ødegård her som i senere tid ble utlagt til husmannsplasser.


Artikkelen er skrevet av: Egil Lund (EL)og EV

Kilde: Moss Bys historie I og fylkesarkeolog Frans-Arne Stylegar Denne siden er sist redigert av EV 21. mar 2012 kl. 10:40 (UTC)