Storurmaker Dahl: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Ny side: I 1910 startet Johs. Dahl opp som urmaker i Moss. Dette ble starten på en 100 år lang historie med produksjon av gulvur og store tårnur til bygninger i inn- og utland. I tre generasjoner…
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
I 1910 startet Johs. Dahl opp som urmaker i Moss. Dette ble starten på en 100 år lang historie med produksjon av gulvur og store tårnur til bygninger i inn- og utland. I tre generasjoner har bedriften holdt i hevd et verdifullt håndverk.
'''Storurmaker Dahl'''
I 1910 startet Johs. Dahl opp som urmaker i Moss. Dette ble starten på en 100 år lang historie med produksjon av gulvur og store tårnur til bygninger i inn- og utland. I tre generasjoner har bedriften holdt i hevd et verdifullt håndverk. Storurmakeriet ble nedlagt i 2012.


2. generasjon urmaker Sverre Dahl -- eksport til hele verden
Sønnen Sverre Dahl fortsatte i farens fotspor med produksjonen av større ur, mens broren Einar reparerte og solgte mindre urverk i samme forretning. Sverre Dahl fikk i oppdra å restaurere og modernisere det 250 år gamle urverket i Vår Frelsers kirke i Oslo, Johanneskirken i Stavanger,Domkirken i Tromsø og fasadeuret i Moss Rådhus.


I 1952 fikk Sverre Dahl i oppdrag å levere et gulvur til Hans Majestet Kong Haakon VII til hans 80 års dag. Både design og konstruksjon av selve urverket ble utført av Sverre Dahl. Den neste generasjonen som overtok storurmakeriet var
datteren Bente og hennes mann
Alf Heitmann. Da de ga seg og ble pensjonert var det ingen til å overta, og verkstedet og forretningen ble nedlagt.


Sverre fortsatte i farens fotspor med produksjonen av større ur, mens broren Einar reparerte og solgte mindre urverk.
''EV''


Restaureringen av det 250 år gamle tårnhusverket på Vår frelsers kirke i Oslo ble Sverre Dahls mest omfattende oppgave som storurmaker. Hele urverket ble restaurert og modernisert. Oppriggingen i verkstedet tok fire måneder. Han restaurerte og moderniserte også en rekke andre store urverk som tårnhusverkene i Johannes kirken i Stavanger og Domkirken i Tromsø og fasadeurene til Horten Kino og Moss Rådhus.
[[Kategori: Tidligere bedrifter]]
 
I 1952 fikk Sverre Dahl i oppdrag å levere et gulvur til Hans Majestet Kong Haakon VII til hans 80 års dag. Både design og konstruksjon av selve urverket ble utført av Sverre Dahl.
 
Sverre Dahl ble overrakt Hans Majestets Kongens fortjenestemedalje i gull i 1992.
 
Alf og Bente Heitmann - tredje generasjon urmaker
 
Med entusiasme og nennsom omtanke er det Alf Heitman og kona Bente, datter av Sverre, som utgjør tredje generasjon urmakere i familien Dahl i dag. I dag er de store tårnurene viktige elementer på våre verneverdige og fredete bygninger. Forsvinner storurmakerne vil nasjonale kulturminner forringes.
Ved å bruke de sammen tegningene av urverk, skiver og klokkekasser som sine tidligere generasjoner, viderefører Alf og Bente både faget og familietradisjonen. Spør vi Alf om hvorfor det er så viktig å ta vare på denne tradisjon, er svaret klart:

Sideversjonen fra 1. mai 2014 kl. 16:36

Storurmaker Dahl I 1910 startet Johs. Dahl opp som urmaker i Moss. Dette ble starten på en 100 år lang historie med produksjon av gulvur og store tårnur til bygninger i inn- og utland. I tre generasjoner har bedriften holdt i hevd et verdifullt håndverk. Storurmakeriet ble nedlagt i 2012.

Sønnen Sverre Dahl fortsatte i farens fotspor med produksjonen av større ur, mens broren Einar reparerte og solgte mindre urverk i samme forretning. Sverre Dahl fikk i oppdra å restaurere og modernisere det 250 år gamle urverket i Vår Frelsers kirke i Oslo, Johanneskirken i Stavanger,Domkirken i Tromsø og fasadeuret i Moss Rådhus.

I 1952 fikk Sverre Dahl i oppdrag å levere et gulvur til Hans Majestet Kong Haakon VII til hans 80 års dag. Både design og konstruksjon av selve urverket ble utført av Sverre Dahl. Den neste generasjonen som overtok storurmakeriet var datteren Bente og hennes mann Alf Heitmann. Da de ga seg og ble pensjonert var det ingen til å overta, og verkstedet og forretningen ble nedlagt.

EV