Storurmaker Dahl

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Storurmaker Dahl I 1910 startet Johs. Dahl opp som urmaker i Moss. Dette ble starten på en 100 år lang historie med produksjon av gulvur og store tårnur til bygninger i inn- og utland. I tre generasjoner holdt bedriften et verdifullt håndverk i hevd. Storurmakeriet ble nedlagt i 2012. Over hundre kirkeur over hele Norge og i flere verdensdeler ble levert fra storurmakeriet i Moss.

Da Johs. Dahl døde ble firmaet delt i to: Sønnen Sverre Dahl fortsatte i farens fotspor med produksjonen av større ur, mens broren Einar overtok butikken med armbåndsur. Sverre Dahl fikk i oppdrag å restaurere og modernisere det 250 år gamle urverket i Vår Frelsers kirke i Oslo, Johanneskirken i Stavanger og urene på Akershus slott og Bygdø Kongsgård. Han leverte fasadeuret i Moss Rådhus og mange andre rådhus rundt i landet.

I 1952 fikk Sverre Dahl i oppdrag å levere et gulvur til Hans Majestet Kong Haakon VII til hans 80 års dag. Både design og konstruksjon av selve urverket ble utført av Sverre Dahl. Dette var bare ett av over tusen gulvur fra storurmakeriet.

Den neste generasjonen som overtok storurmakeriet var datteren Bente og hennes mann Alf Heitmann. Da de ga seg og ble pensjonert var det ingen til å overta, og verkstedet og forretningen ble nedlagt.

Kilde:

  • Bente Dahl HeitmannEV