Orkerød: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
JK (diskusjon | bidrag)
Nytt bilde
Ingen redigeringsforklaring
Linje 4: Linje 4:


I 1958 ble barnehjemmet nedlagt og institusjonen ble i stedet brukt til hjem for barn med utviklingshemming, frem til HVPU-reformen i 1991.
I 1958 ble barnehjemmet nedlagt og institusjonen ble i stedet brukt til hjem for barn med utviklingshemming, frem til HVPU-reformen i 1991.
Fra 1954 og seks år fremover ble deler av eiendommen stykket ut til boligtomter, og [[Moss Boligbyggelag]] bygget til sammen 206 leiligheter i hagen og på [[Balaklava]]. I 1954 kjøpte Oslo kommune en del av eiendommen og brukte den til sentralhjem for psykisk utviklingshemmede. Dette ble nedlagt i 1990, og Moss kommune overtok eiendommen. De fleste bygningene leies bort. Administrasjonsbygningen har stått delvis tom i flere år, nå leies noe ut til kunstnere innen maling, foto og lyd. Orkerødparken er regulert til Spesialområde for bevaring.
Fra 1954 og seks år fremover ble deler av eiendommen stykket ut til boligtomter, og [[Moss Boligbyggelag]] bygget til sammen 206 leiligheter i hagen og på [[Balaklava]]. I 1954 kjøpte Oslo kommune en del av eiendommen og brukte den til sentralhjem for psykisk utviklingshemmede. Dette ble nedlagt i 1990, og Moss kommune overtok eiendommen året e tter vederlagsfritt.  Moss kommune
brukte i noen år huset til diverse kontorer og noe til kursvirksomhet, men i de senere år har huset
stått ubrukt, og vi kan se forfallet dessverre. Direktørboligen huset i noen år 5-6 beboere, men i
1998 ble den boligen solgt privat.
Området er i dag fullt av liv med stort sykehjem, barnehage og små boliger for psykisk
utviklingshemmede. De fleste bygningene leies bort. Administrasjonsbygningen har stått delvis tom i flere år, nå leies noe ut til kunstnere innen maling, foto og lyd. Orkerødparken er regulert til Spesialområde for bevaring.




Linje 14: Linje 19:
* Henry Fredheim: ''Orkerød hjem for åndssvake''
* Henry Fredheim: ''Orkerød hjem for åndssvake''
* Bengt Olimb, MKEiendom
* Bengt Olimb, MKEiendom
* Kulturminner, Moss Historielaag




----
----
Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt ([[EV]])
[[EV]]




[[Kategori: Gårdsbruk]]
[[Kategori: Gårdsbruk]]

Sideversjonen fra 27. des. 2020 kl. 11:20

Orkerød administrasjonsbyggningen. (2018) Foto JK
Orkerød parken på nedsiden av administrasjonbygget. (2018) Foto JK

Orkerød, boplass på Jeløy i Moss allerede 6000 år f. Kr. I middelalderen ble gården Orkerød skilt ut fra Torderød gård. Gården Orkerød lå øde i 150 år etter Svartedauden. Men på begynnelsen av 1500-tallet bodde det folk her igjen og drev gården. I 1896 kjøpte Frimurerne eiendommen og brukte den til barnehjem, med egen skole. Hovedbygningen brant i 1920 og ble bygget opp igjen i 1926.

I 1958 ble barnehjemmet nedlagt og institusjonen ble i stedet brukt til hjem for barn med utviklingshemming, frem til HVPU-reformen i 1991. Fra 1954 og seks år fremover ble deler av eiendommen stykket ut til boligtomter, og Moss Boligbyggelag bygget til sammen 206 leiligheter i hagen og på Balaklava. I 1954 kjøpte Oslo kommune en del av eiendommen og brukte den til sentralhjem for psykisk utviklingshemmede. Dette ble nedlagt i 1990, og Moss kommune overtok eiendommen året e tter vederlagsfritt. Moss kommune brukte i noen år huset til diverse kontorer og noe til kursvirksomhet, men i de senere år har huset stått ubrukt, og vi kan se forfallet dessverre. Direktørboligen huset i noen år 5-6 beboere, men i 1998 ble den boligen solgt privat. Området er i dag fullt av liv med stort sykehjem, barnehage og små boliger for psykisk utviklingshemmede. De fleste bygningene leies bort. Administrasjonsbygningen har stått delvis tom i flere år, nå leies noe ut til kunstnere innen maling, foto og lyd. Orkerødparken er regulert til Spesialområde for bevaring.


Se også: Orkerød gård, Balaklava, Justus, Hemsen

Kilder:

  • Leif R. Andressen: Moss Bys Historie 1
  • Vansjø Boligbyggelag
  • Henry Fredheim: Orkerød hjem for åndssvake
  • Bengt Olimb, MKEiendom
  • Kulturminner, Moss Historielaag



EV