Brennevinsproduksjonen: Forskjell mellom sideversjoner
Ingen redigeringsforklaring |
Ingen redigeringsforklaring |
||
Linje 1: | Linje 1: | ||
'''Brennevinsproduksjonen''' i Moss var i en periode den største i landet, med 14 brennerier og 79 utsalgssteder fordelt på 3000 innbyggere. Det første brenneriet ble etablert i 1787. Fagfolk måtte hentes langveisfra, og Johann Gude hentet Momme Peterson fra Flensburg i 1793 for å fungere som brennerimester ved byens første brenneri. Byen Flensburg var storprodusent av brennevin, så Momme Peterson brakte med seg viktige kunnskaper og ferdigheter til Moss. Senere gikk Peterson ut av brennevinsproduksjonen og bygde opp sitt firma innen sagbruksdrift, trelast og handel. | '''Brennevinsproduksjonen''' i Moss var i en periode den største i landet, med 14 brennerier og 79 utsalgssteder fordelt på 3000 innbyggere. Det første brenneriet ble etablert i 1787. Fagfolk måtte hentes langveisfra, og [[Gude, Johann|Johann Gude]] hentet [[Peterson, Momme|Momme Peterson]] fra Flensburg i 1793 for å fungere som brennerimester ved byens første brenneri. Byen Flensburg var storprodusent av brennevin, så Momme Peterson brakte med seg viktige kunnskaper og ferdigheter til Moss. Senere gikk Peterson ut av brennevinsproduksjonen og bygde opp sitt firma innen sagbruksdrift, trelast og handel. | ||
"Storhetstiden" startet med en bybrann (1808), da økonomien i byen var på et lavmål, og noe måtte gjøres for å skape inntekter og arbeidsplasser. Og den endte med en bybrann (1858), da nesten alle brenneriene ble ødelagt. I toppåret 1851 ble det produsert nesten 2,4 millioner liter brennevin i Moss, heldigvis for byen ble 90 prosent av brennevinsproduksjonen eksportert. Moss var i denne perioden landets nest største brennevinsby, etter Christiania, men foran Trondheim og Drammen (!). | "Storhetstiden" startet med en bybrann (1808), da økonomien i byen var på et lavmål, og noe måtte gjøres for å skape inntekter og arbeidsplasser. Og den endte med en bybrann (1858), da nesten alle brenneriene ble ødelagt. I toppåret 1851 ble det produsert nesten 2,4 millioner liter brennevin i Moss, heldigvis for byen ble 90 prosent av brennevinsproduksjonen eksportert. Moss var i denne perioden landets nest største brennevinsby, etter Christiania, men foran Trondheim og Drammen (!). |
Sideversjonen fra 29. aug. 2022 kl. 23:21
Brennevinsproduksjonen i Moss var i en periode den største i landet, med 14 brennerier og 79 utsalgssteder fordelt på 3000 innbyggere. Det første brenneriet ble etablert i 1787. Fagfolk måtte hentes langveisfra, og Johann Gude hentet Momme Peterson fra Flensburg i 1793 for å fungere som brennerimester ved byens første brenneri. Byen Flensburg var storprodusent av brennevin, så Momme Peterson brakte med seg viktige kunnskaper og ferdigheter til Moss. Senere gikk Peterson ut av brennevinsproduksjonen og bygde opp sitt firma innen sagbruksdrift, trelast og handel.
"Storhetstiden" startet med en bybrann (1808), da økonomien i byen var på et lavmål, og noe måtte gjøres for å skape inntekter og arbeidsplasser. Og den endte med en bybrann (1858), da nesten alle brenneriene ble ødelagt. I toppåret 1851 ble det produsert nesten 2,4 millioner liter brennevin i Moss, heldigvis for byen ble 90 prosent av brennevinsproduksjonen eksportert. Moss var i denne perioden landets nest største brennevinsby, etter Christiania, men foran Trondheim og Drammen (!).
Se også: Morsa aquavit
Kilde:
- Per Edfeldt og Finn Saugestad: Brennevinsproduksjon i Moss på 1800-tallet (2007)
Skrevet av Elisabeth Vogt (EV)