Morsa aquavit
MORSA AQUAVIT. Morsa Aquavit er produsert etter en originaloppskrift fra 1833 og relansert i år 2000 . Den er modnet på sherryfat og er kraftig krydret med innslag av karve , samt anis , fenikkel og humle . Aquaviten passer godt til norsk tradisjonsmat og anbefales å serveres ved 12 - 14 grader .
Med svartedauen kom spriten til landet og ble først brukt som medisin . Aqua vitae ( livets vann på latin ) ble laget i Norge så tidlig som i 1530 . I perioden 1826 - 1856 var Moss den største spritprodusenten i landet , med 14 brennerier og 79 utsalgssteder , fordelt på de ca . 3000 innbyggerne .
Morsa var navnet på Vansjø - Hobølvassdraget i eldre tid . Navnet Moss kommer av Mors (Morse elv), som har rot i det gammelnorske mjær , som betyr myr / vann . (Vassdraget starter i innsjøen Mjær i Enebakk kommune ). Moss by vokste fram som følge av vassdraget og fossen . Det var næringsvirksomhet i fossenområdet , og gårdene rundt . Morsavassdraget produserte råvarer til spritprodukjonen .
Stortinget vedtok forbud mot brennevinsbrenning i 1842 , men kongen nektet sanksjon , og brenneriene fortsatte som før . I 1842 ble "Maadeholdets Vænder" dannet i Moss . Bak foreningen sto eierne av brenneriene som fryktet totalforbud . Det ble laget en romslig formålsparagraf : " Medlemmene har ikke lov til å drikke mer enn tre drammer daglig " . I toppåret 1851 produserte Moss 2 . 5 millioner liter sprit , hvorav 10 % gikk til lokalt forbruk .
Brennevinsindustrien var i full virksomhet fram til den store bybrannen i 1858 , da de fleste brenneriene ble flammenes rov .
IT
Kilde: Moss by- og industrimuseum