Oslofjorden
Oslofjorden er dannet i en forkastningssone oppstått i permisk tid. Fjorden er drøye 100 km lang fra Færder til Oslo rådhus. Moss kommune fronter Oslofjorden fra Kurefjorden i sør til Kupe i nord. Fjorden har Norges største trafikk av ferger og lastebåter. En rekke utenlandsferger trafikkerer Oslofjorden, og Bastøfergene mellom Moss og Horten frakter folk og biler hvert kvarter i hoveddelen av døgnet.
Ytre Oslofjord går fra Færder fyr i sør til Hurumlandet, der fjorden deler seg i Drammensfjorden og indre Oslofjord. Ytre del er 10–20 kilometer bred. Indre Oslofjord, innenfor det rundt en km brede sundet ved Drøbak, er bare 3 - 5 kilometer bred. 1,6 millioner mennesker bor rundt Oslofjorden i 2020, og tilflytningen er stor. Fjorden er også viktig som rekreasjonsområde, med båtliv, hytteliv og fiske. Her er landets største trafikk av ferger og lastebåter.
Forurensningen i Oslofjorden øker stadig. De siste årene er det registrert omfattende fugledød, fisket er gått sterkt tilbake og flere miljøinstitusjoner mener tiltak haster. I 1970- og 1980-årene ble det gjort mye for å bedre vannkvaliteten, ved å fange opp urenset avløpsvann og føre dem til renseanlegg. Det foregår stadig arbeid i flere av kommunene langs fjorden for å minske forurensningene fra avløpsvannet. Alt dette har bidratt til en sterk forbedring av vannkvaliteten i fjorden, fremfor alt i Indre Oslofjord. Samtidig øker forurensning som følger havstrømmene fra Nordsjøen, blant annet utslipp fra skipstrafikken og industrien sørover i Europa.
Frem til 1890-årene var det hvalfangst i Oslofjorden, hvalene kom hit for å spise av de store sildestimene her. Miljøverndirektoratet foreslår å redusere tilførselen av miljøgifter, utslipp fra kommunale avløp og arealavrenning fra landbruket og fortsatt frede fangstområder for hummer og fisk.
Kilder:
- Wikipedia
- Store Norske Leksikon
- Dagsavisen
...