Verket

Fra Moss byleksikon
Sideversjon per 31. mar. 2021 kl. 14:21 av EV (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigeringHopp til søk
Verket om sommeren. Foto: JK
Verket belyst og pyntet opp til jul. Foto: JK
Elefanten, som var logoen til M. Peterson & Søn, har lagt fra seg tømmerstokken. Foto ES

Offisielt gatenavn: Moss Verk. Bydel Verket / Mosseskogen, navnet ble offisielt bestemt i 1882, men gateløpet er mye eldre, fra byggingen av Moss Jernverks arbeiderboliger i 1750/60-årene. Verket har unngått alle bybranner og representerer den eldste stående 1700-tall bebyggelse i Moss.

Traséen var tidligere en del av Kongeveien fra Christiania til København. Dette var stedets eneste og en av fylkets to gater (den andre er på Vaterland i Fredrikstad). Langs Verket er husene nummerert fortløpende på samme side av gata, nr. 1-7 ligger på vestsida av gateløpet og nr. 8-22 på østsida. Konventionsgården har adresse Moss Verk 22.

Dette er den lengste verksgate i landet og blant de få som har bebyggelse på begge sider av veien. Verket ble innlemmet i Moss kommune i 1876.Tidligere var Verket en liten by for seg selv, med eget fattigvesen og skole. Jernverket skaffet befolkningen de varer som de trengte, så handelen med Moss var liten.

Høegh Eiendom som nå eier de gamle jernverksboligene, har pusset opp og modernisert dem for over 80 millioner til Grunnlovsjubileet i 2014. I de gamle arbeiderboligene bor nå blant andre studenter ved American College of Norway. Moss by- og industrimuseum har innredet og bruker Verket 20 som en del av museet.

Verket har en samlet planområde på ca 270.000 kvadratmeter. Av dette planlegger eieren å bebygge nærmere 2500 boliger, næringsbygg og kulturarenaer. Utbyggingen vil pågå over mange år, målet er å bli ferdig senest 2035. Det er laget tre reguleringsplaner for området: Verksgata med de gamle arbeiderboligene, Sponvika og fabrikkområdet.


Kilder:

  • J.H. Vogt Moss som den var, første utgave
  • Moss Avis
  • Alf Herland: Gatenavn i Moss
  • Moss i Sentrum
  • Høegh Eiendom



JL) og EV