Rosnes

Fra Moss byleksikon
Sideversjon per 29. okt. 2024 kl. 16:13 av AS (diskusjon | bidrag)
Hopp til navigeringHopp til søk

Denne siden er under arbeid

Rosnes-gårdene ligger innerst i Kurefjorden, langsetter Rosnesveien i Rygge. Navnet Rosnes betyr Rors nes eller Roers nes, og Roer-gårdene ligger ikke langt unna. Området består i dag (2024) av 5 gårder:

Rosnes Østre gnr 116 bnr 3,

Rosnes Søndre gnr 116 bnr 4,

Rosnes Nordre gnr 116 bnr 5,

Rosnes Nordre gnr 117 bnr 1,

Rosnes Mellem gnr 117 bnr 2.


Se også: Rossnes.


    Rosnes Østre, Rosnes Søndre, Rosnes Nordre gnr 117 bnr 1


I begynnelsen av 1970-tallet ble et stort areal innerst i Kurefjorden tørrlagt og dyrket opp. Området mellom Kureåa og Molvikbekken var tidligere brukt til husdyrbeite og var jevnlig oversvømmet ved høyvann og springflo. Oppdyrkingen skjedde ved etablering av kanal og voll mot sjøen, slik at strandbeitet ble tørrlagt og deretter grøftet. Det var et digert prosjekt, arealet var på hele 308 daa fordelt på


XXX


Oppdyrking av Rosnesheia ( Rosnes-stranda ) ble planlagt helt først på 1970-tallet. Flere av søknadene om nydyrking er signert 1972. Rosnesheia, området mot Kurefjorden, mellom Kureåa og Molvikbekken, var tidligere brukt til husdyrbeite og var jevnlig oversvømmet ved høyvann og springflo. Oppdyrkingen skjedde ved etablering av kanal og voll mot sjøen, slik at strandbeitet ble tørrlagt og deretter grøftet. Oppdyrkingsarealet var på i alt 308 dekar fordelt på 3 Rosnes-gårder; Rosnes østre gnr. 116, bnr. 3 og 8, Rosnes søndre gnr. 116, bnr. 4 og gnr. 113, bnr.11, og Rosnes nordre gnr. 117, bnr.1. Eiere den gang var Nicolai Roer på Rosnes østre, i dag Jørgen Roer (barnebarn). På Rosnes søndre var Arne Rosnes eier, i dag Ida Rosnes (barnebarn). På Rosnes nordre var Johannes Rossnes eier, i dag eies gården av Geir Olav Braathe. Det ble gitt statstilskudd til oppdyrking og grøfting av arealet. Prosjektet innebar en betydelig styrking av næringsgrunnlaget på de 3 gårdene. Agronomisk var prosjektet vellykket og arealet gir gode og årssikre avlinger, i første rekke kornproduksjon, men også noe poteter og grønnsaker. Hydroteknisk har prosjektet medført noe mer innsats og vedlikehold enn annen fulldyrket mark. Dette i form av nødvendig spyling av sugegrøftene som de første 10-årene naturlig var utsatt for gjenslamming og jernutfelling. I tillegg kommer også rensking av hovedkanalen og vedlikehold av pumpe i tilknytning til denne. På vollen mellom kanalen og sjøen er det i ettertid anlagt tursti med gangbru over bekken i øst og forbindelse over til Råde og Tasken ( kyststien ).

???


Kilde:

  • Landbrukskontoret i Moss og Råde


AS