Byggeskikkprisen

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Moss bys pris for god byggeskikk ble innstiftet i 1991 etter initiativ av daværende reguleringssjef i Moss, Ragnar Hagen og Moss Avis’ sjefredaktør Fredrik Th. Bolin. Tanken var å stimulere til økt forståelse for tilpassing til distriktets bygningsmiljø og til ivaretagelse og fremme av lokal byggeskikk og håndverkstradisjon.

Opprinnelig sto Moss kommune, Fylkeskultursjefen, Selskabet til Moss Bys Vel, Moss Ættehistorielag og Moss Avis bak prisen. Selskabet til Moss Bys Vel har senere trukket seg ut.

Byggeskikkprisen er en bronseplate til å feste på byggets fasade og et tilhørende diplom. Den kan tildeles både nybygg og rehabiliteringsprosjekter. Det er byens innbyggere som foreslår kandidater til prisen, og en lokal jury foretar utvelgelsen. Prisutdelingen foregår på nyåret i form av en hyggelig lunsj for arkitekt og byggherre.

Ved enkelte anledninger har juryen tildelt prisen til flere, andre ganger er den blitt supplert med hedrende omtale til en eller flere kandidater. Det vakte atskillig oppsikt, men fortalte sannelig også noen om bredden i utvalget, da Statens vegvesen Østfold noe overraskende fikk byggeskikkprisen for den nye rundkjøringen i Kransen i sentrum av Moss. Oppmerksomhet langt utover byens grenser vakte også tildelingen av byens byggeskikkpris til rehabiliteringen av Møllebyen i Moss rundt tusenårsskiftet. Samme prosjekt ble senere samme år også tildelt Statens byggeskikkpris.

For 2014 ble Byggeskikkprisen tildelt Steinerskolens nybygg.

For 2015 ble Byggeskikkprisen tildelt Konventionsgaarden AS for rehabilitering av boligene på Verket.

For 2016 ble Byggeskikkprisen tildelt Kirsten Grimsrud og Magne Steinmo for deres nye enebolig i Bråtengata 43 b.

For 2017 ble Byggeskikkprisen tildelt Jan Arne Kristiansen på vegne av Betongbygg for rehabilitering av Pikeskolen i Vogts gate 13.
Artikkelen er skrevet av: Finn Saugestad (FS)