Canada

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Canada – speiderhytte på Årvoldtangen. Hytta ligger rett innafor Grevlingbukt der for øvrig DNT Vansjø har satt opp en tømret gapahuk.

Navnet Canada oppsto ved at en gruppe rovere fra 5. Moss speidergruppe lette etter tomt til en speiderhytte i området. En av deltagerne hadde vært i Canada og syntes stedet minte om naturen der. Dette var i 1948, som også er roverlagets stiftelsesår. Den første hytta som ble satt opp var en enkel vaktbu fra gamle Rygge flyplass. Hytta hadde ett rom med ovn, bord og fire sengeplasser.

På slutten av 1950-tallet overtok speidergruppa et gammelt tømmerhus fra Brønnerød gård i Våler. Tømmeret ble fraktet på "lørja til Nesengen" til Grevlingbukt og båret opp derfra, og nye Canada ble bygget med stor dugnadsinnsats av speidere, rovere, ledere og – ikke minst – speiderforeldre. Denne hytta, som ble ferdig i 1960, står fortsatt, og er nå (2017) overtatt av 1. Jeløy speidergruppe. Gjennom 70 år har således Canada for mange mossinger vært et kjært sentrum for speiding, friluftsliv, leirliv og kanopadling.


Kilder:

  • Finn Saugestad
  • Vansjø – i hjertet av ØstfoldArtikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)