Canada

Fra Moss byleksikon
Sideversjon per 16. feb. 2021 kl. 09:53 av EV (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigeringHopp til søk

Canada – speiderhytte på Årvolltangen. Hytta ligger rett innafor Grevlingbukt der for øvrig DNT Vansjø har satt opp en tømret gapahuk.

Navnet Canada oppsto ved at en gruppe rovere fra 5. Moss speidergruppe lette etter tomt til en speiderhytte i området. En av deltagerne hadde vært i Canada og syntes stedet minte om naturen der. Dette var i 1948, som også er roverlagets stiftelsesår. Den første hytta som ble satt opp var en enkel vaktbu fra gamle Rygge flyplass, også kalt Lille Rygge. Hytta besto av lemmer, hadde ett rom med ovn, bord og fire sengeplasser. Likevel påstås det at da hytta ble innviet, overnattet 17 speidere der.

På slutten av 1950-tallet overtok speidergruppa et gammelt tømmerhus fra Brønnerød gård i Våler. Tømmeret ble fraktet på "lørja til Nesengen" til Grevlingbukt og båret opp derfra, og nye Canada ble bygget med stor dugnadsinnsats av speidere, rovere, ledere og – ikke minst – speiderforeldre. Denne hytta, som ble ferdig i 1960, står fortsatt, og er nå overtatt av 1. Jeløy speidergruppe. Gjennom 70 år har således Canada for mange mossinger vært et kjært sentrum for speiding, friluftsliv, leirliv og kanopadling.


Kilder:

  • Finn Saugestad
  • Vansjø – i hjertet av ØstfoldArtikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE)