Ek, Margrethe

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Margrethe Ek (1965- ) er født og oppvokst i Råde. Hun er en meget anerkjent kordirigent og lektor i musikk og har nå bodd i Moss i mange år. Hun tok eksamen på musikklinja ved Greåker vgs. i 1985, ble Bachelor fra Barratt Dues Musikkinstitutt i 1988 og tok hovedfag i korledelse fra Norges Musikkhøgskole i 1996.. Utover dette har Ek videreutdannelse i musikkformidling, musikk og helse, og skoleledelse.

Hun har dirigert en rekke kor, bl.a. Hafslundsøy Sangkor, Hølenkoret, Borg Domkor i Fredrikstad og Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor i Oslo, der koret gav ut flere CDer i hennes ledertid. Fra 1992 - 95 ledet hun korlederlinja ved Viken Musikkfolkehøgskole på Gjøvik, og fra 1998 - 2008 hadde hun deltidsstilling i musikkvitenskap ved UiO.

Ek har vært lektor i videregående skole siden 1997, fra 2010 ved Kirkeparken vgs., der hun har vært avdelingsleder siden 2017. I 2010 grunnla hun Moss Ensemble Consensus og har ledet koret siden.

Ek har også skrevet boka Kor og helse - hvordan kan det å synge i kor virke helsebringende? (Cantando forlag 2012), som nå er oversatt til engelsk, tysk, fransk og spansk. Margrethe Ek har i mange år sittet i juryer ved nasjonale og internasjonale sangkonkurranser i inn- og utland.

I november 2023 vant hun Voksenopplæringsprisen for Vofo Viken innen kompetanseområdet: Østfold Musikkråd og Helsebringende korsang. Fra juryens begrunnelse: "Hun legger ned en fantastisk musikalsk opplæringsinnsats for mennesker helt fra unge voksne til pensjonsalder. Hun er en inspirasjon som driver korlivet i Østfold fremover"



Artikkelen er skrevet av Jørgen Ludvigsen (JL)