Halvor Reiersen

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Halvor Reiersen (1905 -77) var handelsgartner på Dyre i Rygge fra 1927 - 77. Han var eldste sønn av Anna Dorthea Reiersen, som hadde blitt enke etter distriktslege Jens Reiersen og satt igjen med 4 barn under 9 år i 1914. Samme år kjøpte hun gården Dyre Nordre av Ragnhild Næsje.

HC Reiersen utdannet seg som handelsgartner ved Statens Gartnerskole i 1923-25, etter å ha gått i gartnerlære, bl. a. hos Lagerquist i Varnaveien. I 1927 startet han H C Reiersen Handelsgartneri for produksjon av blomster og grønnsaker. Omsetningen foregikk på torget i Moss, og på slutten av 1930-tallet fra blomsterbutikk i Torvgaarden. Senere foregikk salget også til blomsterbutikker i Oslo.

Fra 1945 utgjorde orkideer en stadig større del av produksjonen. Siden det var strenge importregler for blomsterløk etter krigen, benyttet HCR Kjærsund gård i Våler til egenproduksjon av blomsterløk.

Firmaet eksporterte bl.a. orkideplanten Papiopedilum til Nederland, noe som ble en viktig inntektskilde. På den store landbruksutstillingen i 1959 på Ekeberg i Oslo, fikk HCR 2 gullmedaljer, for orkideer og kalanchoe. Gartneriet ble også kjent for produksjon av tomatsorten Selandia.

Etter at H C Reiersen gikk bort i 1977, ble gartneriet drevet videre av eldste sønn til ut på 1990-tallet, da det ble avviklet. Se også gateadressen Reiersenhagen .


Kilde: Brev fra Dag og Trond Magne Reiersen-

Skrevet av Jørgen Ludvigsen (JL)