Hjemmefrontens Venner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Hjemmefrontens Venner i Moss.

Hjemmefrontens Venner er en ideell forening som ble stiftet av den redaksjonskomiteen som stod for utgivelsen av boken ”Motstandskamp og dagligliv i Mossedistriktet 1940-1945” som kom ut i 1999. Redaksjonskomiteen bestod opprinnelig av fem medlemmer, men kun en av dem er fortsatt i live. Foreningens formann er Erling Ree-Pedersen.

Formålet med foreningen var å forvalte overskuddet som bokutgivelsen ga, og kapitalen er nå (2014) kr 300.000,-. Avkastningen skal etter vedtektene gå til ”fremme av freds- og forsvarsviljen”, og hittil er det vesentligste av støtten gått til Moss og Rygge Forsvarsforenings krigsminnesamling i Rygge.

Foreningen har også utgitt en DVD med film om Milorgs motstandskamp i distriktet under okkupasjonen. Denne er basert på 16mm filmer tatt opp av Leiv Helly-Hansen og Johan Rynnås, og som foreningen har rettighetene til. DVD-ene selges hos Moss by- og industrimuseum, mens okkupasjonsboken har vært utsolgt i mange år. Boken er imidlertid lagt ut på Nasjonalbibliotekets digitalarkiv, hvor den i fulltekst er tilgjengelig for alle.

Les hele boka på nett: Motstandskamp og dagligliv i Mossedistriktet 1940-45


Kilde:

  • Erling Ree-PedersenArtikkelen er skrevet av: Ivar Ernø (IE)