Idun Fabrikker

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Fra sennep til boliger. Idun-fabrikken holdt til her på hjørnet av Gudes gate og Møllergata fram til 1982, da fabrikken ble ombygd til å bli Pia-senteret. Nå (2014) rommer bygningen boliger og næringsvirksomhet. Fotograf: Bjørn Wisth

Idun Industri AS, Industriveien 1 i Rygge, er en del av Orkla Food Ingrediens (OFI), som er blant Europas ledende leverandører av ingredienser til bakerier og næringsmiddelindustri.

Idun Fabrikker ble startet i Gudes gate i Moss i 1923 som De Forenede Bakeres Gjærfabrik AS. I 1932 ble Det Norske Eddigbryggeri grunnlagt, og sammen dannet de datterselskapet Idun. Selskapet begynte produksjonen av eddik og sennep med navnet Idun. Senere produserte Idun også majones, ketchup og dressing. I 1946 ble fabrikken i Gudes gate i Moss bygget. I 1960 fusjonerer Idun Fabrikker og Gjærfabrikkselskapene under navnet De norske gjær- og spritfabrikker AS. Datterselskapene fusjonerer under navnet Idun-Norex AS. I 1961 fusjonerte Idun med De Norske Gjær- og Spritfabrikker (Norex). Søsterselskapet i Moss fikk da navnet Idun-Norex, i 1979 Idun Gjærfabrikken AS.

Fabrikken flyttet til nybyggede lokaler i Rygge i 1982, ble overtatt av Nora i 1987, og av Orkla Stabburet i 1991. Ble da Stabburet avd. Idun.

I 1985 overtas Idun Fabrikker AS av Nora Industrier og tas av børs. Samtidig kjøper Idun Oslo Kjemiske Industri AS - iskremingredienser I 1991 blir Idun Industri AS opprettes som datterselskap av Nora Foods i forbindelse med fusjonen Orkla - Nora Industrier De neste 15 årene kjøpes en rekke bedrifter opp: Bake-Line AS, Bakeridistribusjon, Candeco AB, Nimatopaal AB, Frima Vafler AS, Din Baker Handel AS, og Handelshust Nærbakst AS.I 2005 ble lager, pulverfabrikk og administrasjon samlet på Hvam.

Bygningsmassen til Idun-fabrikken på hjørnet av Gudes gate og Møllergata ble i 1983 ombygd til å bli et kjøpesenter, kalt Pia-senteret. Dett be senere ombygget til boliger og tannhelsesenter i 2002.

Piasenteret ble senere omgjort til postkontor, boliger og noe næringsvirksomhet. Postkontoret ble senere stengt og overlatt ekspedering til post i butikk.

Nora Industrier og Orkla fusjonerte i 1991. Dette resulterte i at Idun Rygge ble integrert i Stabburet Engros og dermed ble hetende Stabburet A/S avd. Idun. Orkla utviklet seg til å bli Norges største og etter hvert et av Nordens store industrikonglomerater, og Idun industri A/S ble et konsern for produksjon av bakeingredienser, med produksjon flere steder i landet. Da gjær fra 2005 mistet sin tollbeskyttelse, besluttet Idun Industri A/S å avvikle den norske gjærproduksjon.


Kilder:

  • Idun Industriers hjemmeside
  • J. H. Vogt: Glimt fra Moss gjennom 700 år
  • Moss Historielags KulturminnerEV


)