Moss håndverkerforening

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Moss Håndverkerforening, den første foreningen for håndverkermestere i Moss, ble stiftet 11. februar 1849. Den ble oppløst i 1854. Moss Håndverkerforening slik vi kjenner den i dag ble stiftet 14. september 1873. 33 mestre ble medlemmer. Allerede i 1874 ble det opprettet en sykekasse. Den ble senere en understøttelseskasse som fungerte helt fram til 1972. I 1890 endret foreningen navn til Moss Haandverks- og Industriforening. Men 55 år senere ble industrien igjen skilt ut.

Foreningen engasjerte seg sterkt mot lærlingeloven. Foreningen medvirket til å etablere en søndagsskole og senere en aftenskole for videre utdannelse av læregutter i 1875. Før foreningen i 1916 fikk sin egen eiendom i Vogts gate 23, var den stadig på flyttefot. Men bygningen i Vogts gate ble rammet av brann i 1966 og tomten ble gjenstand for gateregulering. Fra 1970 hadde foreningen egne lokaler i Parkgården, men flyttet i 2005 til Moss by- og industrimuseum, som ble foreningens nye møtested.

Håndverkerforeningen deler årlig ut mesterbrev, og fag- og svennebrev til nyutdannede håndverkere. Andre aktiviteter er det mindre av og foreningen sliter med å få nye medlemmer.


Kilde:

  • Henry Brinchmann: "Moss Håndverk i Ladested og Kjøbstad"
  • Stig Thon.Skrevet av Egil Lund (EL) og Elisabeth Vogt (EV)