Røeds Hotell

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Røeds Hotell var et populært hotell i Larkollen. Her et postkortbilde fra 1956. Foto: Mittet & Co, fotograf: Jac Brun

Røeds Hotell lå i Billmannsbakken i Larkollen i omlag 100 år, fram til begynnelsen av 1990-åra, da bygningen ble revet. Et beskjedent gjestgiveri ble startet av Amandus Grøn, det ble kjøpt av Amandus Røed og etter hvert overtatt av hans to døtre, søstrene Mina og Amanda Røed. De fikk fart på gjestgiveriet som holdt til i et lite hus med to gavler. Gjestgiveriet ble en sånn suksess at de to søstrene våget å rive det i 1899 og i stedet bygge et helt stort hotell i sveitserstil.

I 1922 kjøpte Kristian Granli hotellet, og det ble et populært badehotell for Oslofamilier som kom tilbake sommer etter sommer. Bortsett fra under krigen, da de tyske okkupasjonsstyrkene brukte Røeds hotell som forlegning.

Sammen med Støtvig Hotel arrangerte Røeds Larkolluka i mange år. I 1952 var det svømmekonkurranse på Røedsbrygga, og publikum heiet så ivrig og i takt at hele trebrygga knakk og mange av tilskuerne falt i vannet. (Ingen kom alvorlig til skade.) En langt mer solid molo ble bygget tidlig på 1950-tallet, takket være stein fra utsprengningen av masser fra de store, underjordiske tankhallene vis a vis Pusterum.

Røedsbrygga med dagens eneboliger i bakgrunnen. Foto: Jan Kronberg (2020)

På 1980-tallet begynte folk å foretrekke «Syden» fremfor å satse på utrygt vær på Larkollen, og nedgangstiden for hotellet begynte. Kristian Granlis sønn Arne Granli solgte hotellet i 1986. Etter det ble hotellet brukt som asylmottak i tre år. Eiendommen ble solgt, hotellet revet og fra 1996 ble eiendommen bebygget med 12 eneboliger.

Kilde:

• Knut A. Nilsen: LarkollbokaEV