Rør Vestre

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Rør Vestre en en av flere Rør-gårder. Navnet Rør kommer mest sannsynlig fra røyr, siv.

Rør er blant de eldste gårdene i Rygge. Det har vært bosetting på Rør i mange tusen år, men skriftlig historie finner vi dokumentert fra år 1275. Dagens slekt på Rør Vestre kan føres tilbake til 1723, da farfar til Rør Vestres "stammor" Gjertud Henriksdatter, Torger Helgesen Tollefsrød, kjøpte gården. Gjertrud Henriksdatter giftet seg med sønnen på Søndre Rør og det var Gjertruds barnebarn Anders Sørensen Rør som kjøpte Rør Vestre i 1849 og drev både Søndre og Vestre Rør. Anders Sørensen Rør delte gården mellom Ingvald Rør som overtok Rør Vestre i 1898 og Søren Andersen Rør som overtok Søndre Rør. Han var barnløs og solgte til Helly-Hansen i 1935. Senere tok Forsvaret eiendommen Søndre Rør som følge av tyskerene hadde anlagt flyplass på Rør under krigen. Bjarne Rør, sønn av Ingvald Rør, kjøpte Rør Vestre i 1941. Han fikk tunge år på gården, først med tyskerne som okkuperte gården og deretter med fortsatt flyplassdrift etter krigen. Etter hans død i 1950 drev Ingar og Trygve Rør frem til 1955, og Kåre Larsen frem til 1964. Jan Anders Rør, sønn av Bjarne Rør, overtok gården i 1964 og drev gården sammen med kona Eva Rør, født Andresen, frem til 1999.

Rør Vestre, gnr 1, bnr 6, som etter kommunesammenslåingen er blitt til gnr 101, bnr 6, er nå på 275 mål. Rør Vestre er den vestligst beliggende av Rør-gårdene og grenser mot Vold i nord, Kureåa og Kirkegrenda i vest, mot Nordre og Søndre Rør i øst og Nordre Roer i sør. Opp gjennom tidene har det vært dyrket korn og grønnsaker, og det var husdyr på gården frem til 1970. Øvre Vestlia var skog tilhørende Rør Vestre frem til midten av 1950 tallet. Utseendemessig har gården endret seg mye de siste 60 årene. Før 1950 var det hovedbygning fra 1850, låve, uthus, sveiserbolig, fjøs, uthus, stall og bryggerhus. Med årene er alt revet og erstattet med nye bygninger. Låven er fra 1950, bygd blant annet med materiale fra den gamle flystripen som tyskerne anla under 2. verdenskrig. Hovedhuset er fra 1967 og kårbolig og garasje er fra 1997.

Gården eies og drives i dag av Nina Christine Rør, datter av Jan Anders Rør, og Erik Vieth Pedersen. De kjøpte gården i 2003. Gården er lagt om til økologisk drift, og det veksles mellom eng, korn, åkerbønner og andre belgvekster.


Se også: Rør-gårdenes historie


Kilde:

  • Nina Christine Rør

OG