Rygge Bibliotek

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Rygge bibliotek på Bredsand. (2019) Foto JK.

Rygge bibliotek Rygge Sognebibliotek ble opprettet 11. desember 1842 etter initiativ fra sogneprest og ordfører Johan Henrik Gude. 17 år senere ble det opprettet et barnebibliotek. I 1861 skiftet biblioteket navn til Rygge Almuebibliotek. Etter at biblioteket noen få år lå i dvale, overtok kommunen ansvaret og bevilget penger til nye bøker. Utlånene foregikk i Klokkergården, til biblioteket flyttet inn i Noatun i 1910. Senere har biblioteket vært på Halmstad skole, i nabohuset til rådhuset, og fra høsten 2016 i Rygge ungdomsskole.

Det nye biblioteket er for både skolen og allmennheten. Selve biblioteket er på ca. 550 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer. Biblioteket er selvbetjent, og «meråpent», det betyr at lånerne kan bruke biblioteket utenfor bemannet åpningstid, og ha tilgang til biblioteket store deler av døgnet alle dager i året. Bibliotekets lånere har tilgang til to grupperom, mange sitteplasser og flere PC’er. I første etasje er det i hovedsak veiledning, aviser, tidsskrifter, barneavdeling og de mest populære bøkene. I andre etasje er de fleste bøkene, blant annet alle fagbøkene og flere studieplasser. Tredje etasje har ungdom som målgruppe.

Biblioteket har inngang til skolen i alle etasjer, og heis. Biblioteket har tilgang til rom av ulik størrelse på kveldstid, slik at det er mulig å arrangere forfattertreff, debatter, temakvelder med mer.

Kilder :

  • Magne Berggren: Rygges historie III
  • Rygge kommune

EV