Seas Fabrikker

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Seas Fabrikker på Høyda. (2019) Foto JK.

Seas Fabrikker, Ryggeveien 96, har spesialisert seg på å lage avanserte radiohøyttalere. Navnet er en forkortelse av "Scandinavian Electro Acoustic System".

I 1948 bestemte eieren av Radionette, Jan Wessel, å starte produksjon av høyttalere ii Danmark for sine egne radioprodukter. C.C. Nørgaard Madsen ble ansatt som designer. To år senere ble de to avdelingene delt for å kunne selge høyttalere til andre radiofabrikanter.

I 1951 ble produksjonen av høyttalere flyttet til Værftsgata i Moss. I 1956 ble Scandinavian Electro Acoustic Systems, eller SEAS, registrert som eget firma med to eiere, J. Wessel og C.C. Nørgaard Madsen. I 1975 flyttet bedriften videre til et nytt og tilpasset anlegg i Ryggeveien, hvor den fortsatt holder til. Perioden 1969 - 74 ble kalt "Klondyike-epoken", da det ble produsert 5000 høyttalere pr dag, hovedsakelig solgt til Radionette.

Med sine avanserte høyttalere ble Seas sterkt anerkjent på verdensbasis. Bedriften hadde sine gullår på 1970-tallet med rundt 250 ansatte i Moss og 200 i Danmark. I 1975 ble de nye lokalene i Ryggeveien tatt i bruk. Men etter hvert ble konkurransen fra lavkostland merkbar. Da de danske eierne ville nedlegge bedriften i 1985, overtok de ansatte samtlige aksjer. Rundt år 2000 ble det inngått et samarbeid mellom SEAS og Tandberg for å utvikle et system for å gjennomføre videokonferanser. Dette utviklet seg til å bli en omfattende prosjekt. Etter hvert gikk bedriften inn for å konsentrere seg om videokonferanse-markedet. I 2005 ble omsetningen toppet med 212.000 enheter. Tre år senere kom den omfattende finanskrisen, og bedriften måtte si opp 30 prosent av de ansatte.

I 2014 endret eierforholdene seg igjen. Etter 19 års eierskap solgte de ansatte Seas Fabrikker til det kanadiske firmaet Sonavox i 2014. Fire år senere ble Sonavox kjøpt opp av Merry Electronics. I dag produserer Seas høyttalere i verdensklasse. Seas utvikler og bygger høyttalere selv og er underleverandør av høyttaler til hundre forskjellige firmaer rundt om i verden.


Kilder:

  • Bedriftens hjemmeside
  • Moss Avis
  • Moss Historielags bok Moss som den er
  • Ryggiof XII

EV