Seas Fabrikker

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Seas Fabrikker på Høyda. (2019) Foto JK.

Seas Fabrikker, Ryggeveien 96, har spesialisert seg på å lage avanserte radiohøyttalere. Navnet er en forkortelse av "Scandinavian Electro Acoustic System".

I 1948 bestemte eieren av Radionette, Jan Wessel, å starte produksjon av høyttalere for sine egne radioprodukter. C.C. Nørgaard Madsen ble ansatt som designer. To år senere ble de to avdelingene delt for å kunne selge høyttalere til andre radiofabrikanter.

I 1951 ble produksjonen av høyttalere flyttet til Værftsgata i Moss. I 1956 ble Scandinavian Electro Acoustic Systems, eller SEAS, registrert som eget firma med to eiere, J. Wessel og C.C. Nørgaard Madsen. I 1975 flyttet bedriften videre til et nytt og tilpasset anlegg i Ryggeveien, hvor den fortsatt holder til.

Med sine avanserte høyttalere ble Seas sterkt anerkjent pp verdensbasis. Bedriften hadde sine gullår på 1970-tallet med rundt 250 ansatte i Moss og 200 i Danmark. I 1975 ble de nye lokalene i Ryggeveien tatt i bruk. Men etter hvert ble konkurransen fra lavkostland merkbar. Da de danske eierne ville nedlegge bedriften i 1985, overtok de ansatte samtlige aksjer. Etter 19 års eierskap solgte de Seas Fabrikker til det kanadiske firmaet Sonavox i 2014. I dag produserer Seas høyttalere i verdensklasse. Seas utvikler og bygger høyttalere selv og er underleverandør av høyttaler til hundre forskjellige firmaer rundt om i verden


Kilder:

  • Bedriftens hjemmeside
  • Moss Avis
  • Moss Historielags bok Moss som den er

Skrevet av Elisabeth Vogt (EV)