Strandgata

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Strandgata fra Søndre jernbaneovergang forbi havnelageret ved Værlebukta i 2006. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf

Bydel Sentrum, navnet ble bestemt i 1882, da som Strandgaden. Området het i 1841 «Værlen og Stranden». Strandgata går fra Søndre jernbaneovergang til Østre Kanalgate. Ved storstormen i desember 1914 var det springflo på Værla, og vannet dekket gulvet i første etasje i alle husene.

I følge Moss Avis for 4. desember var "hele Gaden stængt av Baadvrag, Trælast, Bryggestumper og Grus i en eneste Forvirring. Baadhavnens Brygger er komplet bortskyllet og kastet paa Land, og med dem fulgte alle Seilbaader, Fiskerbaader og Motorbaader som nu ligger hulter i bulter høit oppe paa Stranden, de flæste i sterkt havarert Forfatning, mange knust i Stumper og Stykker"

Moss Kurbad, bygget i 1838, ble også noe ødelagt i stormen men ble raskt restaurert.

Bygningen ble revet i 1968, den var da eneste gjenværende bygning på sørsiden av gata. På løkka vest for Kurbadet kunne barn leke i vannkanten helt fram til 1960-åra. I våre dager er beboernes flotte utsikt mot Værla erstattet av synet av containere og det store havnelageret.

I 2019 ble husene i Strandgata 3 - 13 revet i forbindelse med Bane Nors utbyggingsplaner.Kilde: Moss Avis for 4. desember 1914.

Artikkelen er skrevet av: Jørgen Ludvigsen (JL)