Moss Filmklubb

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Moss Filmklubb startet i 1998 i kjølvannet av Momentum-festivalen, som en synergieffekt av at Parkteatret kino ble privat. Arild Settli var initiativtaker og har sittet i styret siden. Klubben har i 2014 30 aktive medlemmer og ca. 500 passive og holder til i House of Foundation i Møllebyen. Moderorganisasjon er Norsk Filmklubbforbund (NFK) i Cinemateket i Oslo.

Klubben viser film en gang i måneden av «alternativ karakter», og er et alternativ til den ordinære kinodriften. Filmene vises for å inspirere og utdanne, overraske og provosere, og det holdes foredrag og studiesirkel før og etter hver visning.

Det kan vises både 8 mm, 16 mm og 35 mm film, VHS, DVD, Blueray og Digital Kino, og det har vært vist film på Parkteatret kino, Tivoli, Tivoli-kjelleren, Kråkereiret og SF Kino, samt utekino i Nesparken, Queens Pub og House of Foundation.

Første visning var «Alene Mot Alt» på Parkteatret. På den tiden (1998) var filmen forbudt i mange land, og det var 170 besøkende, noe som var skandinavisk publikumsrekord. Da man viste filmen «Sansenes Rike» (som også var forbudt på offentlige kinoer den gang), dukket det opp en religiøs aksjonsgruppe som ville stoppe filmen, men den ble likevel vist.


Kilde:

  • Arild SettliArtikkelen er skrevet av: Irene Torstenson (IT)