Rabben

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Rabben en utstikker ved Mosselva. (2018) Foto JK.

Rabben er byens nyeste bystrandpark, åpnet sommeren 2023 og ligger på Verket, på vestsiden av hotell Riviera. Höegh Eiendom har anlagt parken og endret den fra å være en sagmuggkant til en bypark med bademuligheter for små og store, sandvolleyballbane og lekeapparater for de minste. Grill og benker for de voksne. Rabben har vært forbeholdt industri de siste 300 årene, men er nå omformet til en folkepark til glede for alle. Her gjesteplasser for småbåter, sandvolleyballbane, toaletter, skifteskur og utedusjer og et område med begrenset adkomst for mennesker slik at fuglene kan få sitt friområde.

Meningen var at Moss kommune skulle overta ansvaret for stranden. Men overtagelsen er utsatt fordi en undersøkelse har vist alvorlige feil ved anlegget. Grunnen som består av store lag med råtten sagmugg har sunket merkbart. Vind, bølger og setninger har skadet anlegget, heter det i Multiconsults rapport.

Rabben er en naturlig utstikker ved Mosseelva mot MossesundetVerket. Tidligere også kalt Tippen, for det var her tømmeret som kom med trailere til M. Peterson & Søn ble tippet og lagret før det ble tatt inn i produksjonen. Der var det også sagflis fra sagbruket og dyn fra Mosseelva. Tømmeret ble tatt opp på en kjerratt og saget opp. Det førte til at grunnen sank under vekta av tømmer. Like ved ble det produsert knott som ble brukt under krigen i stedet for bensin. Sagbruket sto like ved dagens Kråka barnehage i ved Storgata.

.

Kilder:

  • Erik Mollatt
  • Arild Johnsen
  • Multiconsult
  • Moss Avis

---

EV