Speiderbevegelsen i Moss

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Speiderbevegelsen i Moss Allerede fra 1907 ble det drevet ulike former for speidervirksomhet i Norge etter mønster og inspirasjon fra den britiske oberst Lord Robert Baden-Powell. Etter at Norges Speidergutt-Forbund var stiftet i 1911 ble Østfold skilt ut som egen avdeling i 1913. Moss var ikke blant de aller første på landsbasis, og byens første speidertropp, 2. Moss, ble stiftet i november 1918 av Edvard K . Huseby, Chr. Walther og Ole W. Borge. Speiderarbeidet spredde seg som ild i tørt gress i mellomkrigstiden.

Under 2. verdenskrig ble speiderarbeidet forbudt, men etter krigen så flere speidertropper dagens lys i mossedistriktet, og Varna krets ble etablert med Klaus Hansen som den første kretsleder. Også blåspeiderpikene og KFUK-speiderne kom til etter hvert.

Den gamle tyskerbrakka i Fridtjof Nansens gate (sør for Pikeskolen) var i mange år senter for patrulje- og troppsmøter, og mye av turvirksomheten foregikk i Mossemarka og i områdene rundt Vansjø, hvor flere av speidertroppene etter hvert fikk sine egne speiderhytter. Kretsens pinseleir var i mange år en årviss foreteelse, og likeledes kretskonkurransen og feiringen av St. Georgsdagen 23. april. Hvert fjerde år deltok speiderne på landsleir og i mellomperioden arrangerte Varna egen kretsleir. De dristigste troppene dro sågar utenlands på speiderleir. Flere av gruppene fikk også egne ulveflokker og roverlag.

I 1970 ble det nye Speiderhuset i Nesparken innviet, og der har Mossespeiderne holdt til siden, mens utkanttroppene har hatt sine egne lokaler i sine nærområder. Gjennom de snaut 100 årene som speiding har vært drevet i Moss, har innhold og oppslutning vært skiftende, men fortsatt søker ungdom til speideren for å praktisere samarbeid i patruljesystemet og å lære friluftsliv i praksis. I 2011 ble 100 år med speiding i Norge markert under NM i speiding i Nesparken. Interessen for speiding er fortsatt stor i Moss, utfordringen er å få foreldrene med i faste verv.

1. Jeløy speidergruppe er en gammel og ærverdig speidergruppe. Den ble første gang stiftet i 1914. Siden starten har gruppen flere ganger vært lagt ned og startet opp igjen. Dagens speidergruppe har hatt kontinuerlig drift siden 1971 og er i dag regionens største speidergruppe med om lag 120 medlemmer.

Jeløyspeiderne har tilholdssted i en lavvo på Røed gård på Jeløy. De ukentlige møtene foregår utendørs. I tillegg driver vi aktivt turer rundt om i regionen hele året. Hos Jeløyspeiderne står friluftsliv i fokus. Hver sommer drar troppen på leir i Norge eller i utlandet.

1. Jeløyspeidergruppe har følgende tilbud:

Bevere: 1. og 2. klasse. Vi har møtedag på onsdager.

Småspeidere: 3., 4. og 5. klasse. Vi har møtedag på mandager.

Tropp: 6. til 10. klasse. Vi har møtedag på torsdager.

Rovere: Videregående og oppover. Vi har varierende møtedager.

Medlemskontingenten er på kr 1.100,- pr år.

For mer informasjon eller innmelding se vår web-side; http://1.jeloy.speidergruppe.org/

Artikkelen er skrevet av: Finn Saugestad (FS)