Rockwool: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(27 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Rockwool,''' Værlegaten 56. Den prosessen som brukes til å fremstille steinull, er en menneskeskapt kopi av en av naturens mest imponerende fenomener: Vulkanutbruddet.
[[Fil:MBL_0131_Rockwool.png|200px|thumb|right|'''Rockwool''' eller Steinulla som mossingene kaller bedriften. ''Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf'', 2006.]]
Ideen oppstod i 1920-årene da vitenskapsmenn etter et vulkanutbrudd på Hawaii fant noen ulldotter i naturen. Ifølge sagnet var det hårdotter, som vulkanens dronning Pelé, rev av i sinne.
Undersøkelser viste imidlertid at ulldottene hadde en annen, men også bemerkelsesverdig forklaring. Under et vulkanutbrudd blir stein fra vulkanens indre utsatt for så kraftig varme at den smelter og slynges opp i luften. Innen steinmassen treffer jorden igen, har luftens avkjøling forvandlet steinene til ull. Det er denne prosess som hver eneste dag gjenskapes i Rockwools produksjon.
Hovedbestanddelen i alle Rockwoolproduktene er den vulkanske steinsorten diabas. Denne blir, sammen med koks og dolomitt, varmet opp til ca. 1500°C. Den flytende steinmassen slynges ut som tynne fibre som blir tilsatt binde- og impregneringsmiddel. Etter avkjøling og herding blir det formfaste isolasjonsmaterialet bearbeidet til plater, matter m.m.  


Rockwoolkonsernet er verdens ledende leverandør av produkter og løsninger basert på steinull. Konsernet er også blant verdens ledende isolasjonsprodusenter. Sammen med andre produkter til byggenæringen, som for eksempel himlingsprodukter og fasadeplater samt konsulentselskapet BuildDesk, sikrer konsernet energieffektive og brannsikre bygg med god akustikk og behagelig inneklima.
[[Fil:MBL_0143_Rockwool.png|200px|thumb|right|'''Rockwool''' ligger langs Værlegata mot Klevberget langs jernbanesporet. ''Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf'', 2006.]]
'''Kilde:''' Bedriftens hjemmeside.
 
'''Rockwool Fabrikk,''' Moss, (tidligere Elkem/Rockwool Elektrokjemisk AS) ligger i [[Værlegata]] 56 i Moss, med logistikksenter på [[Vanem gård|Vanem]]. Elkem kjøpte Teglverksjordet allerede i 1946 og startet produksjon i Steinullfabrikken i 1948. I 1956 startet Elkem AS produksjon av plastisolasjon med isopor ved fabrikken i Moss. Nå produserer bedriften skreddersydde steinullprodukter og isolasjonssystemer som integreres i ferdige  systemer og bygninger.  I Norge er Rockwool mest kjent for byggisolasjon, men leverer også produkter som brukes i bremseskiver i biler, maling, og  offshore marine.
 
I 1965 ble Elkem Rockwool dannet som et interesseselskap som omfattet fabrikkene i Moss og Larvik. Senere har Elkem trukket seg ut av driften i Moss. Fabrikken i Moss produserer fortsatt steinull, som brukes til isolasjon i bygninger. Den prosessen som brukes til å fremstille steinull, er en menneskeskapt kopi av en av naturens mest imponerende fenomener: vulkanutbrudd.
 
Fabrikkens nåværende produksjon ble etablert i 1965, man  produserer for det norske og svenske markedet. Fra 1971 fusjonerte bedriften med en tredje bedrift, Leangen fabrikker i Trondheim. Rockwool International er dansk eid, og er verdens største steinullprodusent, med 23 fabrikker i 14 land.
 
I 2019 begynte fabrikken i Moss å skifte ut fossilt koks med elektrisk brensel og bygget verdens største smelteovn, som syvdoblet kapasiteten, fullført i 2021. Denne ovnen har Rockwool selv utviklet. Den reduserer co2-utslippene med 80 prosent, og 40.000 tonn med utslipp. Samtidig resirkuleres avfall fra produksjonen til gjenbruk. For dette ble bedriften premiert med Næringslivets klimapris i Norge i 2019 og [[Mosseregionens Næringsutvikling]]s pris for 2020.  
 
 
 
'''Kilder:'''  
 
* M.B Landstad
 
* Bedriftens hjemmeside
 
* Fabrikksjef Erik Ølstad til Moss Dagblad.
 
* Moss Dagblad
 
* Moss Avis
 
---
 
[[EV]]
 
[[Kategori: Bedrifter]]
[[Kategori: Industri]]

Siste sideversjon per 17. mar. 2021 kl. 10:11

Rockwool eller Steinulla som mossingene kaller bedriften. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf, 2006.
Rockwool ligger langs Værlegata mot Klevberget langs jernbanesporet. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf, 2006.

Rockwool Fabrikk, Moss, (tidligere Elkem/Rockwool Elektrokjemisk AS) ligger i Værlegata 56 i Moss, med logistikksenter på Vanem. Elkem kjøpte Teglverksjordet allerede i 1946 og startet produksjon i Steinullfabrikken i 1948. I 1956 startet Elkem AS produksjon av plastisolasjon med isopor ved fabrikken i Moss. Nå produserer bedriften skreddersydde steinullprodukter og isolasjonssystemer som integreres i ferdige systemer og bygninger. I Norge er Rockwool mest kjent for byggisolasjon, men leverer også produkter som brukes i bremseskiver i biler, maling, og offshore marine.

I 1965 ble Elkem Rockwool dannet som et interesseselskap som omfattet fabrikkene i Moss og Larvik. Senere har Elkem trukket seg ut av driften i Moss. Fabrikken i Moss produserer fortsatt steinull, som brukes til isolasjon i bygninger. Den prosessen som brukes til å fremstille steinull, er en menneskeskapt kopi av en av naturens mest imponerende fenomener: vulkanutbrudd.

Fabrikkens nåværende produksjon ble etablert i 1965, man produserer for det norske og svenske markedet. Fra 1971 fusjonerte bedriften med en tredje bedrift, Leangen fabrikker i Trondheim. Rockwool International er dansk eid, og er verdens største steinullprodusent, med 23 fabrikker i 14 land.

I 2019 begynte fabrikken i Moss å skifte ut fossilt koks med elektrisk brensel og bygget verdens største smelteovn, som syvdoblet kapasiteten, fullført i 2021. Denne ovnen har Rockwool selv utviklet. Den reduserer co2-utslippene med 80 prosent, og 40.000 tonn med utslipp. Samtidig resirkuleres avfall fra produksjonen til gjenbruk. For dette ble bedriften premiert med Næringslivets klimapris i Norge i 2019 og Mosseregionens Næringsutviklings pris for 2020.


Kilder:

  • M.B Landstad
  • Bedriftens hjemmeside
  • Fabrikksjef Erik Ølstad til Moss Dagblad.
  • Moss Dagblad
  • Moss Avis

---

EV