Rockwool

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Rockwool eller Steinulla som mossingene kaller bedriften. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf, 2006.
Rockwool ligger langs Værlegata mot Klevberget langs jernbanesporet. Foto: Moss Dagblads arkiv / Moss by- og industrimuseum. Fotograf: Ernst Rolf, 2006.

Rockwool Fabrikk, Moss, (tidligere Elkem/Rockwool Elektrokjemisk AS) ligger i Værlegata 56 i Moss, med logistikksenter på Vanem. Elkem kjøpte Teglverksjordet allerede i 1946 og startet produksjon i Steinullfabrikken i 1948. I 1956 startet Elkem AS produksjon av plastisolasjon med isopor ved fabrikken i Moss. Nå produserer bedriften skreddersydde steinullprodukter og isolasjonssystemer som integreres i ferdige systemer og bygninger. I Norge er Rockwool mest kjent for byggisolasjon, men leverer også produkter som brukes i bremseskiver i biler, maling, og offshore marine.

I 1965 ble Elkem Rockwool dannet som et interesseselskap som omfattet fabrikkene i Moss og Larvik. Senere har Elkem trukket seg ut av driften i Moss. Fabrikken i Moss produserer fortsatt steinull, som brukes til isolasjon i bygninger. Den prosessen som brukes til å fremstille steinull, er en menneskeskapt kopi av en av naturens mest imponerende fenomener: vulkanutbrudd.

Fabrikkens nåværende produksjon ble etablert i 1965, man produserer for det norske og svenske markedet. Fra 1971 fusjonerte bedriften med en tredje bedrift, Leangen fabrikker i Trondheim. Rockwool International er dansk eid, og er verdens største steinullprodusent, med 23 fabrikker i 14 land.

I 2019 begynte fabrikken i Moss å skifte ut fossilt koks med elektrisk brensel og bygget verdens største smelteovn, som syvdoblet kapasiteten, fullført i 2021. Denne ovnen har Rockwool selv utviklet. Den reduserer co2-utslippene med 80 prosent, og 40.000 tonn med utslipp. Samtidig resirkuleres avfall fra produksjonen til gjenbruk. For dette ble bedriften premiert med Næringslivets klimapris i Norge i 2019 og Mosseregionens Næringsutviklings pris for 2020.


Kilder:

  • M.B Landstad
  • Bedriftens hjemmeside
  • Fabrikksjef Erik Ølstad til Moss Dagblad.
  • Moss Dagblad
  • Moss Avis

---

EV