Snublesteiner

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Snublesteiner. I juni 2015 ble det avduket tre såkalte snublesteiner i Moss, nedfelt i asfalten utenfor stedet der den jødiske Ullmann-familiens forretning, Moss Varehus, lå i Skoggata 2 fra 1916-42 og igjen fra 1945-57. Snublesteinene er til minne om eieren Isak Ullmann og to av hans sønner, Paul og Rubin, som alle døde i tyske konsentrasjonsleirer.

Ordfører Tage Pettersen holdt en minnetale på vegne av Moss kommune over de tre mossingene som ble ofre for Holocaust. Minneord ble også framført av flere av de avdødes barnebarn/ nieser/ nevøer, på vegne av familiens etterkommere i Moss, Oslo, Trondheim og Skåne i Sverige.

Snublesteiner ble startet som et internasjonalt prosjekt, Stolpersteine, av den tyske kunstneren Günter Demnig (1947- ) i 1993 i Tyskland. Hans motto for prosjektet er et sitat fra jødenes hellige bok, Talmud: Et menneske er ikke glemt før dets navn er glemt.

Kunstneren Demnig var som alltid selv til stede ved slike nedleggelser, for selv å utføre den fysiske nedleggelsen av de 3 snublesteinene i fortauet utenfor nåværende Torvterrassen i Skoggata 2. På en messingplate har han gravert inn navn, fødselsdato, deportasjonsdato og dødsdato for mennesker som ble ofre for nazismen. Platen er festet til en kvadratisk stein (10 X 10 cm) og støpes ned i fortauet der menneskene bodde eller arbeidet fram til de ble arrestert og sendt i konsentrasjonsleir.

I dag finnes nesten 50.000 snublesteiner i 18 europeiske land. Det finnes allerede en rekke snublesteiner i andre norske byer, flest i Oslo og Trondheim, men også noen i Hønefoss, Mosjøen, Elverum, Larvik, Stavanger, Haugesund, Hurum, Tønsberg, Skien, Bergen, Narvik, Harstad og Tromsø. Se Snublestein.no for mer informasjon.


Kilder:

  • Moss Avis 01.06 2015
  • Aftenposten 01.06 2015
  • Intervju med kunstneren Günter Demnig, Moss 03.06.15.Artikkelen er skrevet av: Jørgen Ludvigsen (JL)