Vanemfjorden

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Vanemfjorden. Vanemfjorden, eller "Vanåmfjor'n" som vi sier på lokalspråket, ligger i Vestre Vansjø. Fjorden er den store langstrakte vannflaten som åpner seg når vi har kjørt opp Mosseelva, og passert Elverhøy på nordsiden av Årvolltangen. Navnet skriver seg fra den herskapelige gården Vanem, som igjen trolig har rot i navnet Varneid, som området het i eldre tider.

Vanem ligger i Vassbygda, som er en gammel betegnelse på de ofte flomutsatte områdene som strekker seg fra Krapfoss og et godt stykke inn i Våler. Vanemfjorden ligger hovedsaklig i Moss kommune, mellom Vanemlandet og Dillingøyas nordvestside, med en liten del mot Rødsundet, Lostangen/Teksnes og Sperrebunn (Spærrebånn) i nordøst i Våler kommune, og nedover mot Årvollfjorden med Dillingøya på ene siden, og Årvolltangen i Rygge kommune på den andre. Regner vi Rødsundet og Årvollfjorden med som deler av Vanemfjorden, er den ca. 7 km lang, (fra Dramstad til Rødsbrua). Fjorden er 4-500 meter bred. Gjennomsnittlig dyp er mellom 3 og 4 meter. Dypest 16 meter mellom Vanem og Havna på Dillingøya.

Det er i dag lite helårsbebyggelse i strandsonen. Det er imidlertid en hel del hytter mellom Slaåsen og "Greven" i Moss kommune, og på Tangen/Elverhøy på Årvolltangen. For øvrig fremstår det meste av standsonen rundt fjorden som naturskjønt, urørt og dermed meget attraktiv for båt- og friluftsliv. Fra Storebaug er det et nett av fine turstier på begge sider opp mot utferdsstedet Elverhøy, der det har vært drevet en kafe siden ca. 1900. Vansjø båtforening har eiet stedet siden 1952. Herfra arrangeres årlige regattaer med Vanemfjorden som arena, første gang i 1913.

På toppen av Ravnefjellet er det en fantastisk utsikt oppover det meste av Vanemfjorden og mot fuglereservatet syd for Dillingøya. Der får du også et godt inntrykk av raet som demmet opp Vansjø og tvang vannet til å finne sitt utløp gjennom den trange Mosseelva mot fossen og Mossesundet. DNT Vansjø etablerte nylig en rasteplass med villmarksbord og grill på Ravnefjell og en gapahuk på odden ved Grevlingbukt øst for speiderhytta Canada. Tisvarende gapahuk finnes også på Havna.


Kilde:

  • Per Arild SimonsenArtikkelen er skrevet av: Irene Torstenson (IT)