Byjubileer

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk

Byjubileene i Moss ble feiret i 1920, 1970, 1995 og 2020

Byjubileet i 1920

Tirsdag 10. august 1920 ble 200-årsjubileet for Moss som by feiret. Den 10. august i 1720 fikk Moss sin egen byfogd og ble regnet som kjøpstad. Moss var Norges 12. by. Feiringen hadde både sangertog og borgertog. Om kvelden var det festmiddag for byens borgere. Feiringen ble avsluttet med et stort fyrverkeri. Byen hadde bevilget seg ny fontene på Øvre Torv og BytårnetSkarmyra. I tillegg fikk man en musikkpaviljong i Kirkeparken fra sang- og musikkforeningene i byen.

Byjubileet i 1970

I 1970 fylte Moss 250 år, og det ble lagt opp til en jubileumsfeiring i 4 dager fra torsdag 20. til søndag 23. august.Den største dagen var torsdag 20. august. Da var kong Olav 5. og kronprins Harald og kronprinsesse Sonja i Moss for å feire Moss og være med på åpningen av Mossehallen. Om kvelden var det middag på Moss Hotel for kronprinsparet, bystyret og innbudte gjester. De tre siste dagene var det arrangementer for befolkningen, både i sentrum og i Nesparken. Hver dag ble avsluttet med fyrverkeri. Men også i forkant av selve jubileet skjedde en viktig begivenhet. Den 13. august ble «Innfartsveien» åpnet fra utløpet av Mosseporten og fram til Flemmingkrysset (selve tunnelen ble åpnet i desember 1963).

Byjubileet i 1995

Byjubileet i 1995 (Moss 275 år) varte fra 10. august til 21. august og var delt i to bolker. Første del var fra torsdag 10. august til søndag 13.augsut. Torsdag og fredag inneholdt åpning, gratis kinoforestillinger med bl.a. gamle mossefilmer, og Bytårnet kunne besøkes. På lørdag den 19. august var den store byfesten. Det var omvisning i Konventionsgården, gratis kino, fest i Dronningens gate (Gågata), utdeling av Mossianaprisen og avduking av «Byhistorisk mur» ved Rådhuset. Om kvelden var det bryggedans. På søndag 13. august var det nye omvisninger i Konventionsgården, Chrystie-utstilling på Torderød gård, kirkehistorisk vandring, og representanter fra vennskapsbyene plantet trær i Nesparken.

Andre del av jubileet begynte lørdag 19. august. På lørdag og søndag kunne mossefolket velge familietreff i Nesparken, trebåtregatta, skalldyrfestival ved Tollboden eller forestillingen «Operatryllerier» i Gimle kultursenter. Den største dagen var mandag 21. august. Da kom kong Harald 5. til Moss for å avduke statuen av Christian Frederik ved Storebro. Statuen er laget av Dyre Vaa. Store folkemengder møtte kongen. Han signerte også kongesteinen på Torderød gård, der det ble servert lunsj. Dagen ble avsluttet med "Operatryllerier".

Byjubileet i 2020

Byjubileet i 2020 Moss 300 år vil markeres hele året, men den sentrale jubileumsuka vil være fra lørdag 8.august til søndag 16. august 2020.

I tillegg til Moss bys 300-årsjubileum, vil man også feire at Moss og Rygge blir en kommune og at Rygge kirke er nær 900 år.

Programmet for jubileumsfeiringen finnes her: https://www.moss2020.no/ Det vil bli oppdatert fortløpende.

Store deler av det meget omfattende jubileumsprogrammet ble utsatt eller avlyst pga den pågående korona-pandemien. Man vil forsøke å arrangere en rekke av disse i 2021, dersom pandemien tillater det.Kilder:Artikkelen er skrevet av: Per Edfeldt (PE) og Jørgen Ludvigsen (JL)