Vi gjorde hvad vi kunde

Fra Moss byleksikon
Hopp til navigeringHopp til søk
Æresporten for kong Karl Johan og hva som skjedde i Moss 1832 (?) kan beskues i en glassmonter på Rådhuset i Moss kommune. Der påståes det at kongebesøket gjaldt Carl IV (som regjerte 1860-72). Det er Per Ole Nordli som har laget dette tablået i tre. Foto: Bjørn Wisth, 2011.
Begivenheten ved Æresporten rett nord for Konventionsgården på Verket er også med på de kjente Mossefirkortene. Foto: Bjørn Wisth

"Vi gjorde hvad vi kunde, vi borgere på Moss.. Og det vi ikke kunde, gjorde kua for oss". Sagnet har levet på folkemunne i Moss i mange mange år, dvs. om hvordan mossinger forberedte et kongebesøk med å sette opp en æresportal til ære for kongen ved vannrenna som gikk over Verksgata rett nord for KonventionsgårdenVerket. Men kongen var forsinket, og folk orket ikke å vente lenger, så de gikk hjem. Den eneste kongen møtte ved æresportalen var en ku, som la igjen en stor ku-ruke midt under portalen, heter det i historien.

Men hvilken konge, og når og hvor det skjedde, er det flere meninger om. Noen mener det var Karl Johan da han besøkte Moss i 1832. Andre mener at det var hans barnebarn, kong Karl 15., og noen mener at det var kong Oscar II og at æresporten sto ved Kanalen. Tidligere borgermester, ordfører og rådmann Arne Magnussen mente at hendelen skjedde da kong Carl XV (i Norge Carl IV) besøkte Moss. Den svenske kunstner, forfatter og tegner Fritz Dardel (1817 - 1901) var i kongens følge, og han tegnet og beskrev hendelsen.Artikkelen er skrevet av: Elisabeth Vogt (EV)